Najnovije

UJEDINJENE NACIJE ALARMIRANE ZBOG ISTOČNE GUTE: Gutereš reagovao

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je Rusiju, Iran i Tursku da obezbede primirije u Istočnoj Guti, predgraću sirijske prestonice Damaska, koje je pod kontrolom militanata, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Gutereš (Foto: Jutjub)

Istočna Guta je jedna od bezbednosnih zona koje su 4. maja 2017. godine uspostavile Rusija, Iran i Turska, države koje su garanti primirja u Siriji. Iz UN su u više navrata izrazili zabrinutost zbog situacije u ovom području i pozivali da se obezbedi humanitarni pristup.
"Istočna Guta je deo sporazuma o bezbednosnim zonama koji je postignut u Astani. Generalni sekretar podseća sve strane, naročito garante sporazuma u Astani, o njihovim obavezama vezanim za sporazum", rekao je Dižarik. Kako se navodi u saopštenju, skoro 400.000 ljudi u Istočnoj Guti je izloženo vazdušnim i artiljerijskim napadima . Od ponedeljka, 19. februara, u području pod opsadom je poginulo oko stotinu ljudi, uključujući najmanje 13 dece.
Pet bolnica i medicinskih centara je pogođeno od ponedeljka, a neophodna je medicinska evakuacija za oko 700 lica. Pored toga, postoje i izveštaji o granatiranju područja Damaska iz Istočne Gute. U saopštenju se još jednom podseća da je UN u više navrata pozivao na prekid nasilja, kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći, kao i medicinska evakuacija bolesnih i ranjenih.
"Generalni sekretar poziva sve aktere da obezbede to da se svi pridržavaju osnovnih principa međunarodnog humanitarnog zakona, uključujući neometan humanitarni pristup, bezuslovnu medicinsku evakuaciju i zaštitu civila i civilne infrastrukture", navodi se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN. Odakle teroristima u Siriji stiže oružje, pogledajte OVDE. Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stanje na frontu u Siriji 20.02.2018.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA