Najnovije

LAVROV: Zna se ko može da zaustavi bombardovanje Damaska! Moskva se nada...

Moskva se nada da će svi oni koji imaju uticaj na naoružanu opoziciju u Siriji ubediti je da ispuni rezoluciju Saveta bezbednosti UN o primirju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov (Foto: Ria)

Pripadnici sirijskih vladinih snaga stoje pored autobusa na kontrolnom punktu u predgrađu Damaska tokom operacije izvlačenja skoro 400.000 stanovnika Istočne Gute da napuste ovu enklavu
„Hteo bih da izrazim nadu da će oni koji utiču na opoziciju koji, prema Ujedinjenim nacijama, nastavljaju da granatiraju Damask, preuzmu odgovornost da se oni pomire sa potrebom realizacije zahteva SB UN“, rekao je Lavrov nakon razgovora sa francuskim ministrom spoljnih poslova Žan-Ivom le Drijanom.
On je dodao da treba u praksi gledati kako će se ispunjavati izjave različitih struktura o spremnosti da se poštuje primirje.
Lavrov je dodao da je situacija u Siriji daleko od postizanja potpunog primirja.
„Što se tiče humanitarne situacije u različitim delovima Sirije, o čemu smo danas razgovarali, slika nije tako sjajna. Znate naš stav o Istočnoj Guti. Zaista smo podržali rezoluciju (Saveta bezbednosti UN) o objavi prestanka ratnih dejstava uz učešće svih strana, da bi takav prekid vatre bio sveobuhvatan na čitavoj teritoriji Sirije… Jasno je da smo zasad daleko od toga“, istakao je Lavrov.
Situacija sa sprovođenjem humanitarnih pauza pokazaće koliko teroristi u Istočnoj Guti nameravaju da se pridržavaju primirja, dodao je on.
Savet bezbednosti UN je 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 kojom se od svih strana traži da „odmah prekinu sukobe“ i obavežu se da obezbede dugu humanitarnu pauzu od najmanje 30 dana na čitavoj teritoriji Sirije, kako bi se omogućila bezbedna i nesmetana isporuka humanitarne pomoći i medicinska evakuacija teško bolesnih i ranjenih.
Pročitajte OVDE kakvu su to inicijativu Sergeja Šojgua odbacili Amerikanci?
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lavrov: Lažni izbor istok ili zapad
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA