Najnovije

RUSIJA MRSI KONCE: Uložila veto na rezoluciju o Iranu, Amerika besna!

Rusija je uložila veto na britanski nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN o Iranu u kojoj se navodi da je ta zemlja prekršila zabranu naoružanja Jemena, time što je dostavila rakete i dronove Šiitima u Jemenu.

Iran (Foto: Ria)

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv su bile Rusija i Bolivija, dok su Kina i Kazahstan bile uzdržane, prenosi AP.
Britanija je nacrt rezolucije izradila na osnovu izveštaja iz januara ove godine u kome se navodi da Iran nije preduzeo odgovarajuće mere da spreči direktnu ili indirektnu isporuku raketa i dronova pobunjenicima u Jemenu.
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenznja rekao je da je nacrt te rezolucije zasnovan na "selektivnim i spornim zaključcima" koji su "neprovereni i nepotvrđeni" i upozorio da bi njeno usvajanje imalo opasne i destabilizujuće posledice u Jemenu i regionu.
Američki ambasador za ekonomske i socijalne poslove Keli Kari kazala je da to što rezolucija nije izglasana unazađuje zajedničke napore u promociji mira u Jemenu.
- Rusija je danas optužila većinu SB da pokušava da destabilizuje region time što podržava britanski tekst. To je perverzno, kada je, zapravo, ruski veto danas poslužio samo za zaštitu iranskog napora da destabilizuje region i širi svoj maligni uticaj - rekla je Kari.
Reagovala je i američka ambasadorka pri UN Niki Hejli koja je u saopštenju navela da "ukoliko Rusija bude koristila veto za blokiranje akcija protiv Irana, SAD će sa partnerima preduzeti akcije protiv Irana koje Rusija neće moći da blokira".
Pročitajte OVDE zašto su Bagdadu potrebni sistemi S-400?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kako je to Poljska naljutila i Iran i Izrael?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA