Najnovije

Turska raspoređuje specijalne snage u sirijskom Afrinu

Ankara je uputila specijalne jedinice policijskih snaga u severnoistočnu sirijsku regiju Afrin u očekivanju nove faze svoje operacije protiv kurdskih milicija. Ankara je takođe saopštila da se prekid vatre koji je određen Rezolucijom SB UN-a ne odnosi na njihovu operaciju.

Turska vojska u Afrinu (Foto: Jutjub)

"Rezolucija koju je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio o 30-dnevnom primirju na celoj teritoriji Sirije neće imati uticaja na tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u sirijskom regionu Afrinu", izjavio je potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag.
Jedinice specijalnih snaga prešle su na teritoriju Sirije iz južnih turskih provincija Kilis i Hatai, izveštavaju lokalni mediji. Očekuje se da će nove snage obezbeđivati sela koje je zauzela turska vojska od kurdskih snaga, kao i da će učestvovati u borbama u urbanim područjima, jer se Turska vojna operacija "Maslinova grančica" očigledno preselila iz sela u naselja.
"Raspoređivanje specijalnih snaga deo je priprema za novu borbu koja se približava", rekao je potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag.
"Borba će se prebaciti na mesta gde postoje civili, s obzirom da se područje borbe sužava", rekao je on, dodajući da jedinice specijalnih snaga imaju iskustva u borbi protiv militantnih snaga u rezidencijalnim područjima.
Iako je turska vojna operacija ušla u svoju šestu sedmicu, većina naselja i gradova u sirijskoj regiji ostaje pod kontrolom Kurda, uključujući i sam grad Afrin. Ipak, turske snage potisnule su kurdske snage iz svih krajeva na granici sa Turskom, izveštavaju lokalnii mediji. Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je izjavio 20. februara da će turske trupe opkoliti Afrin "u narednim danima".
Opercija "Maslinova grančica" nastaviće se uprkos Rezoluciji Saveta bezbednosti UN-a koja predviđa 30-dnevni prekid vatre u Siriji. Rezolucija koju je u subotu jednoglasno usvojio Savet Bezbednosti, određuje da se primirje ne odnosi na Islamsku državu, Al-Nusru ili bilo koju drugu terorističku organizaciju.
Ankara smatra da se ovo izuzeće odnosi i na kurdske snage.
"Kada pogledamo rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a, vidimo da je borba protiv terorističkih organizacija izvan njenog delokruga. Prema tome, to neće uticati na tekuću operaciju Turske", rekao je Bozdag.
Turska vojska započela je operaciju protiv kurdskih snaga, jer smatra da je to krilo Radničke partije Kurdistana, oružanog pokreta koji Ankara smatra terorističkim. Kurdske snage, koje kontrolišu nekoliko enklava u severnoj Siriji, uključujući Afrin, očistile su teritorije od islamskih ekstremističkih grupa u toku sirijskog sukoba uz podršku koalicije SAD.
Broj "terorista" koji su "neutralisani" tokom operacije dostigao je 2.059, saopštio je u ponedeljak turski generalštab. Ankara takođe insistira da je ofanziva isključivo usmerena na neutralisanje terorista, odbacujući navode da je operacija usmerena i na civile.
Turska operacija takođe povećava tenzije između Ankare i Damaska. Sirijska vlada je više puta osudila ovu operaciju kao kršenje suvereniteta zemlje i optužila Ankaru za "agresiju" protiv sirijskog naroda. Damask je takođe poslao određene snage u Afrin kako bi podržao lokalno stanovništvo u otporu protiv turskog napada.
Ovu informaciju je osporila Ankara, koja je saopštila da su sirijske snage sprečene da uđu u region. Erdogan je takođe upozorio da će te snage "platiti veliku cenu". Amerikanci odbacili Šojguovu inicijativu da UN formiraju „komisiju za Raku”. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Turska artiljerija gađa ciljeve Kurda u Afrinu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA