Najnovije

VUČIĆ O KOSOVU: Rekao sam Merkelovoj - spremni smo na...

"Srbija je posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji u Berlinu s Merkelovom.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu. 
- Mi znamo da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i teška prepreka - rešavanje pitanja Kosova - rekao je srpski predsednik. 
On je preneo novinarima da je kancelarki rekao da ne veruje u jednostvana rešenja, već u kompromis.
- Rekao sam joj je da je važnije ljubiti zemlju svoje dece, nego zemlju svojih predaka, važna nam je budućnost. Spremni smo na kompromis. Da obe strane nešto izgube, pa makar i da ne budu zadovoljne. Za narod ne bi bilo prihvatljivo da Srbija bude jedini gubitnik - istakao je Vučić. 

Podrška Srbiji

"Nemačka podržava put Srbije", rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel posle razgovora s predsednikom Aleksandrom Vučićem i istakla da pregovori o priključenju mogu biti uspešni uz dalje reforme u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom.
- Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem - rekla je kancelarka na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.
Ona je ponovila da njena zemlja pruža podršku Srbiji i dodala:
- Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo - rekla je Merkel.
Dodala je da treba rešiti i niz pitanja u regionu i istakla da zvanični Berlin "ceni učešće predsednika Vučića u pogledu saradnje zemalja Zapadnog Balkana".
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da je spreman da povuče svoj potpis sa Briselskog sporazuma ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu. Pročitajte OVDE šta je još rekao.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojislav Šešelj - Vučić je loš, ali su dosmanlije i ostali još gori od njega.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA