Najnovije

AKADEMICI I PROFESORI POKRENULI INCIJATIVU: Siniši Malom ne dodeliti titulu doktora nauka zbog plagijata

BEOGRAD - Grupa od 339 akademika i univerzitetskih profesora pokrenula je inicijativu kojom se od Univerziteta u Beogradu traži da zbog plagijata ne dodeli titulu doktora nauka gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Siniša Mali (Foto: Jutjub)

Kako postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja u slučaju doktorata Malog traje više od tri godine, a ni ostale sporne disertacije nisu procesuirane, akademici upozoravaju da se ugled Univerziteta ozbiljno narušava i negiraju da pokretanje inicijative ima bilo kakvu političku pozadinu.
Jedan od pokretača inicijative, član SANU Dušan Teodorović, rekao je za N1 da se od Univerziteta u Beogradu zahteva da ne dodeli doktorat Malom, da se ne izvrši njegova promocija u doktora nauka i da članovi komisije koji su potpisali taj doktorat odgovaraju pred etičkom komisijom Univerziteta.
Uroš Savković sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" kaže za N1 da se borbom protiv plagijata pokretači peticije zalažu za sve ono što naučna zajednica treba da predstavlja.
A to je izvrsnost, čestitost i jedan važan društveni položaj koji svaka nauka i svi naučnici treba da imaju, istakao je Savković.
Da nije u pitanju politička igra par dana pred beogradske izbore, dokazaće, kako kažu, budućim akcijama u kojima nameravaju da ukažu na plagirane doktorate političara i iz drugih političkih opcija.
Među podnosiocima inicijative je i nekadašnji pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, koji je na toj poziciji bio i u vreme kada je izbila afera oko spornog doktorata Malog, a objasnio je zbog čega tada nije reagovao.
Vrlo je važno da se zna šta je u čijoj nadležnosti, a ovo nije u nadležnosti Ministarstva i ne bih voleo ni sada da se Ministarstvo meša u ovaj slučaj, koji je unutar Beogradskog univerziteta, rekao je Šuvakov.
Zahtevi su upućeni rektoru BU Vladimiru Bumbašireviću, koji tokom dana nije odgovarao na pozive N1, a nije bilo moguće dobiti komentar ni od predstavnika Fakulteta organizacionih nauka.
Mali je odbranio doktorsku tezu na tom fakultetu 2013.
godine, da bi profesor Raša Karapandža već 2014. otkrio da je, kako je naveo, najmanje 33 odsto teksta doktorskog rada plagirano.
Vučić iz Berlina poručio da ako Srbija ne potpiše sporazum sa Prištinom naići ćemo na zid. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Siniša Mali za TV Pink o izborima i opoziciji 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA