Najnovije

U POSETI RUSKO-SRPSKOM HUMANITARNOM CENTRU U NIŠU: Slikajte slobodno nemamo šta da krijemo (FOTO)

Reporter Pravde zajedno sa predstavnikom Međunarodnog evroazijskog pokreta Leonidom Savinom, posetio je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu.

Leonid Savin u RSHC (Foto: Pravda)

Direktor RSHC Bojan Glamočlija i njegov ruski kolega Oleg Gainev upoznali su Savina o dostadašnjim rezultatima rada Centra među kojima su najznačajniji operacije deminiranja koje se kontinuirano vrše na teritoriji Srbije, akcije spašavanja tokom polava u regionu i učešće o gašenju velikih požara. Centar će za dva meseca napuniti punih šest godina rada.

Kao jedna od glavnih aktivnosti RCHC, što je javnosti manje poznato zbog brojnih kontraverzi koje se u pojedinim medijima stvaraju o njegovom radu, jeste obuka spasilaca da reaguju u najrazlilitijim opasnim situacija. Najbolji ruski instruktori svake godine održavaju niz kurseva za akcije spašavanja u opasnim situacija.

Ispred zgrade centra nalazi se poligon na kome oni treniraju, kao i najmoderniji simulator u ovom delu Evrope koji simulira različita opasna stanja poput požara, otrovnih gasova i slično. Na ovaj način pripadnici spasilačkih službi iz čitavog regiona, ali i drugih zemalja, u Nišu dobijaju najbolju obuku i dragoceno iskustvo koje će im pomoći da sutra spasavaju živote.

Simulator opasnih situacija i objekat poligona za treniranje (Foto: Pravda) Svi delovi RSHC dostupni su poseticima, tako da smo obišli učionice i magacin u kom se nalazi dosta opreme potrebne za spasavanje ali i za saniranje posledica katastrofa. U magacinu RSHC mogli smo da vidimo čamce, kompresore, agregate, šatore i drugu opremu koja je potrebna za akcije spasavanja, zbrinjavanje osoba pogođenih katastrofama i slično. - Slikajte slobodno nemamo šta da krijemo - sa osmehom nam govore domaćini pokazujući opremu sa kojom RSHC raspolaže.

Komentarišući famu koju pojedine strane diplomate dižu oko RSHC i njegove namene, zaposleni u Centru uputili su poziv svima koji sumnjaju da posete Centar i uvere se u njegov humanitarno edukativni karakter. Savin upoznao je domaćine o aktivnostima i planovima Međunarodnog evroazijskog pokreta, a posebno o radu Balkanske škole geopolitike Aleksandra Dugina koja je prošlog oktobra započela rad u Beogradu.  Nakon posete RSHC profesor Savin izjavio je da je prijatno iznenađen onim što je tamo zatekao. - Iznenađen sam u pozitivnom smislu o situaciji koju sam zatekao u Srpsko-ruskom humanitarnom centru. Tamo se nalazi dosta opreme koju je ruska strana dopremila koja može da se koristi u raznim spasilačkim i humanitarnim situacijama, ne samo u Srbiji već i u celom regionu Balkana. U planu je da se u Niš dopremi još savremen tehnike, stvari  koje su potrebne za trening za teške situacije. To je jako dobro za  pozitivan imidž Rusije, ne samo U Srbiji i Balkanu već i u Evropi i svetu. Ovaj centar je već prepoznat od strane drugih organizacija koje se bave humanitarnim i spasilačkim aktivnostima - rekao je Savin.

On je prokomentarisao i famu koju zapadne diplomate i pojedini mediji u Srbiji stvaraju oko davanja diplomatskog statusa RSHC. - Mislim da postoji veliko nerazumevanje oko razloga za davanje humanitarnog statusa Centru i ruskom osoblju koje se tamo nalazi, ali verujem da će Centar u budućnosti dobiti taj status jer je to u interesu srpske strane zato što rešava određena pitanja poreske politike za spasilačku i humanitarnu opremu koja se tu dostavlja. Diplomatski status je mnogo važniji zbog toga nego zbog osoblja koja u Centru radi. Zapadni političari žele da blokiraju svaku vrstu aktivnosti koja je dobra za Srbiju i za srpsko-ruske veze. Centar radi, on radi odlično i postoje veliki planovi za ovu godinu. Kako su nas upoznali prilikom posete, već su potisani sporazumi o saradnji sa  brojnim zemljama, gde će Rusija obezbediti visoko obučene istruktore za trening predstavnika tih zemalja. Veliki sam optimista oko budućnosti i daljeg unapređenja centra - rekao je Savin.

Mrežni ratovi

Nakon posete niškom RSHC, Savin je u Domu kulture u Pirotu održao promociju najnovije knjige "Mrežni ratovi" u kojoj je koautor sa profesorom Aleksandrom Duginom.

U knjizi se objašnjava na koji način SAD vode mrežni rat protiv svojih neprijatelja, potencijalnih neprijatelja ali i saveznika, koje su metode i mehanizmi "Mrežnog rata", ulozi informacionih mreža kao jednog od elemenata mrežnog rata sa brojnim primerima iz Sirije, Ukrajine, Srbije ali i drugih zemalja gde je SAD vodila mrežni rat i ostavila teške posledice.

Beogradska promocija knjige "Mrežni ratovi" održava se u četvrtak 1. marta na Pravnom i poslovnom fakultetu u Knez Mihailovoj ulici broj 33 (I sprat) u 18 sati.
O radu Škole geopolitike Aleksandar Dugin čitajte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa Leonidom Savinom.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA