Najnovije

U SARADNJI S ČESIMA: Radari za Vojsku Srbije iz Kruševca? Pomoću modernizacije sovjetske tehnike

Radarski sistemi obavezna su stavka u svim dugoročnim planovima opremanja Vojske Srbije. Ova vrsta uređaja ključna je za povećanje borbene moći oružanih snaga. Problem zastarelih vojnih "očiju i ušiju" mogao bi da bude rešen u saradnji sa Češkom Republikom, čija kompanija "Retija" važi za jednog od lidera u domenu proizvodnje radara, elektronske opreme i modernizacije sovjetske borbene tehnike.

3D radar AN/TPS-70 (Foto: Jutjub)

Da bi Srbija mogla da bude mesto proizvodnje savremenih uređaja za osmatranje ukazuje i poseta čelnih ljudi češke "Retije" fabrici "14. oktobar". Na stolu se našla ponuda da kruševački gigant koji radi pod okriljem kompanije "Čehoslovak grup" u prvoj fazi proizvodi radarske komponente, što bi bilo polazište za širu saradnju na terenu domaće namenske industrije. Generalni direktor "Retije" Jan Volšik objašnjava da ova kompanija u svom vojnom portfoliju ima uspešnu proizvodnju dvodimenzionalnih i 3D radara. Srpskoj strani bila bi zanimljiva modernizacija bivše sovjetske tehnike, kao i osmatračkih radara P-17 i P-18...
- U saradnji sa "14. oktobrom" možemo da radimo na modernizaciji sistema "Buk", ali i mnogim civilnim projketima - navodi Volšik.

"Neva" bolje vidi

Vojska Srbije pre nekoliko godina modernizovala je osmatrački radar P-12 u okviru raketnog sistema "Neva", zahvaljujući domaćoj pameti. Ovaj posao bio je poveren stručnjacima Vojnotehničkog instituta i domaćoj kompaniji "Iritel".
Radarski sistemi u našim oružanim snagama su među prioritetima za modernizaciju. Problem zastarelih uređaja delimično je rešen kupovinom dva polovna radara AN/TPS-70 u Sloveniji. Ta sredstva su sedam-osam godina mlađa od postojećih radara u Vojsci Srbije. NJihovim puštanjem penzionisani su zastareli radari britanske proizvodnje, nasleđeni još od JNA.
Opredeljenje vojnog vrha jeste da prednost u nabavci daje opremi koja se proizvodi u Srbiji. Domaća odbrambena industrija beleži dobre rezultate poslovanja. Prošle godine odobren je izvoz naoružanja i vojne opreme vredan 870 miliona dolara, što je za 24 posto više nego u 2016. godini.
Pročitajte OVDE gde je Srbija u odnosu na region, u svemu?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Srbija nabavila 3D radare AN/TPS-70.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA