Najnovije

PUTIN GA JE ODLIKOVAO: Preneto telo ruskog heroja koji je poginuo u Siriji, a pomogli su...

Telo ruskog pilota Romana Filipova, koji je poginuo nakon što su njegov avion "Suhoj 25" oborili pripadnici džihadističke grupe Tahrir el Šam iznad terotorije koju kontrolišu ekstremisti, preneto je u Rusiju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Roman Filipov (Foto: Jutjub)

„Ruska vojno-obaveštajna služba uz pomoć turskih kolega vratila je telo pilota majora Romana Filipova herojski poginulog 3. februara u Siriji“, navodi se u saopštenju. Sahrana majora sa vojnim počastima po želji porodice će biti održana 8. februara u Voronježu. Pres-služba Kremlja je saopštila da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se pilotu Su-25 koji je poginuo u Siriji dodeljuje zvanje Heroja. „Za junaštvo, odvažnost i hrabrost pokazanu u izvršavanju vojne dužnosti dodeljuje se zvanje Heroja Ruske Federacije majoru Filipovu Romanu Nikolaeviču (posthumno)“, ističe se u tekstu ukaza. Rojters je naveo da za sada nema detalja o tome kako je preuzeto telo pilota.
Filipov se katapultirao nedaleko od sela Tel Debes i do poslednjeg trenutka borio se protiv ekstremista oružjem koje je imao kod sebe, navedeno je ranije u saopštenju ruskog ministarstva, preneo je Tas.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da je majora Filipova posthumno nominovao za heroja Rusije i da je pilot dao sve od sebe da zadrži avion u vazduhu dok god je to mogao. 
DŽihadistička grupa Tahrir el Šam preuzela je odgovornost za obaranje ruskog borbenog aviona "Su-25" na severu Sirije u subotu.
Ta grupa, kojoj se ranije priključio i ekstremistički Nusra Front, tvrdi da je avion oborila iz ručnog raketnog bacača, ali nije navela ko je odgovoran za ubistvo pilota koji se katapultirao.
Nusra Front je nekada bio ogranak Al Kaide u Siriji, podseća Rojters.
Pročitajte OVDE pozadinu tragične smrti Putinovog heroja.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Svi svetski mediji objavili su vest o njegovoj herojskoj smrti.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA