Najnovije

NOVI RIJALITI ZA JAVNOST: Dačićeva najava kontrole ambasada izazvala burne reakcije diplomata!

Najava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će kontrolisati rad ambasada izazvala je burnu reakciju Sindikata diplomata.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Članovi Sindikata Ministarstva spoljnih poslova poslali su cirkularni mejl sa saopštenjem u kojem Dačićevu izjavu u kojoj najavljuje vanredne kontrole u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nazivaju neprimerenom. Posebno je, kako ističu u saopštenju poslatom 6. februara, neprimeren deo u kojem se prejudiciraju rezultati tih kontrola.
- Ne znamo šta se ovim želelo postići, ali vidimo šta se postiglo: medijima je još jednom dat alibi da nas nazovu „lopovima“ kojima će se „nakon 20 godina stati na put“, a javnosti prilika da uživa u novom rijalitiju - navodi se u pismu koje je potpisao Izvršni odbor Sindikata MSP-a.
Diplomate se pitaju, ako je ministar Dačić to želeo da postigne izjavom i kontrolama DKP-ova, s kim je onda postigao uspehe srpske diplomatije o kojima je govorio pre samo nekoliko nedelja.
- Zar s onima kojima će se sada stati na put - pitaju se u sindikatu.
Ukoliko nije želeo da izazove ovakav efekat, sindikat diplomata očekuje od ministra da što pre popravi štetu nanetu Ministarstvu, zaposlenima u ovoj instituciji, kao i sebi samom budući da se već četiri godine rukovodi tom kućom.
Nije jasno zašto je sindikat ovako žestoko reagovao i zašto se protivi nečemu što bi trebalo da je uobičajena praksa.
„Blic“ je kontaktirao s ambasadorima u više naših ambasada u svetu i oni imaju drugačiji stav od onog koji zastupa sindikat.
- Nemam nikakav problem da kontrola MSP dođe kod nas u ambasadu i proveri poslovanje, čak podržavam. To je trebalo i do sada da se radi. Nemamo šta da krijemo, niti strahujem da bi moj ili imidž ostalih zaposlenih mogao da bude narušen zbog najave kontrola. Ne razumem burnu reakciju sindikata - poručio je jedan od ambasadora koji je želeo da ostane anoniman, budući da bez dozvole MSP-a ne sme da govori za domaće medije.

Sindikatu krivi mediji

Ovo nije prvi put da se Sindikat MSP žali zbog toga što se informacije koje se odnose na MSP pojavljuju u javnosti. Kako saznaje „Blic“, na jednom od sastanaka Sindikata iz januara 2017. godine članovi su među predloge kako da se unapredi položaj zaposlenih naveli i to da treba preduzeti sve mere da se spreči curenje informacija, kao i da treba „reagovati prema medijima koji svojim izveštavanjem narušavaju ugled profesije“. Zanimljivo, sindikat u istom dokumentu predlaže da se svim DKP-ovima daju instrukcije da se korespondencija kada je reč o neprijatnim temama vodi „van cirkulacije“.
Sastanak je održan nakon afere „gorivo“ u ambasadi u Atini.
Pročitajte OVDE ko posreduje u razmeni informacija i gde je zakazala u slučaju Ivanović?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Naš ambasador u u Ukrajini čeka 48 meseci prijem!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA