Najnovije

AMERIKA SPREMA KIJEV ZA RAT: Žele da isprovociraju Rusiju uoči Svetskog prvenstva u fudbalu?! (VIDEO)

Oficiri iz Pentagona proveravaju bojevu gotovost ukrajinskih brigada u Donbasu. U govoru na vojnoj paradi Porošenko kazao da ne isključuje nove sukobe.

Ukrajinski vojnici u Donbasu (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Grupa američkih oficira iz Pentagona stigla je u Ukrajinu gde proverava bojevu spremnost ukrajinskih jedinica za napad i ratovanje protiv Donjecke i Luganske oblasti. Amerikanci zajedno sa oficirima ukrajinskog Generalštaba obilaze brigade koje se nalaze u operativno-taktičkoj grupi "Dnjepar", izjavio je zamenik komandanta jedinica samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin.
Predstavnik Donjecke narodne republike u kontakt grupi Denis Pušilin kaže da ukrajinska vojska ulazi u mesta koja se nalaze u neutralnoj zoni što je u suprotnosti sa Minskim dogovorom.
U Donjecku su mnogo puta do sada upozoravali da instruktori iz NATO zemalja koordiniraju aktivnosti ukrajinske armije. Osim 129 instruktora iz SAD, Kanade, Velike Britanije i drugih zemalja koji obučavaju ukrajinske vojnike i oficire u Donbasu se nalazi više od šezdesetak poljskih i litvanskih snajperista. Prema procenama iz Donjecke narodne republike, na strani ukrajinske armije se nalazi oko 900 stranih instruktora i najamnika.
Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je već izjavio da ako se situacija na istoku Ukrajine pogorša, on može da angažuje 130.000 rezervista koji imaju realno ratno iskustvo. Kroz šest talasa mobilizacije prošlo je oko 200.000 ljudi, a već je oko 100 potpisalo ugovore da služi armiju. U govoru na poslednjoj paradi u Kijevu na kojoj su prisustvovali predstavnici zemalja NATO, Petar Porošenko je kazao da nije isključeno da "opet bukne rat".
Nedavnim usvajanjem zakona o "integraciji okupiranih teritorija" u Kijevu su pokazali da oni ne žele da realizuju Minske mirovne dogovore po kojima bi Donbas trebao da dobije autonomiju, ali da ostane u granicama Ukrajine.

Politika, rat i fudbal

U Moskvi neki analitičari sada upozoravaju da bi Amerikanci mogli da nagovore rukovodstvo u Kijevu da krenu u "oslobađanje" Donbasa uoči početka Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Na taj način bi se isprovocirala atmosfera u kojoj bi Moskva morala vojnički da brani prorusko stanovništvo u Donbasu, a Zapadu bi to bilo opravdanje da krene u ofanzivu bojkota fudbalskog prvenstva.
Osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića je poznati sendvičar, a više o tome saznajte OVDE.
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA