Najnovije

PUTIN IH JE SLAGAO! "AVANGARD" JE VEĆ TU: Ruska vojska potpisala ugovor za proizvodnju krstareće rakete naučnofantastičnih mogućnosti!

Iako je u svom istorijskom govoru pred Savetom Federacije 1. marta Vladimir Putin projekat proizvodnje rakete "Avangard" pomenuo u kontekstu predstojećih projekata, ruska vojska je ovih dana objavila da su naučnici uspeli da reše tehničke probleme i već je potpisan ugovor za njenu serijsku proizvodnju.

Ruske rakete nove generacije (Ilustracija: public)

Ministarstvo odbrane Rusije zaključilo je ugovor za proizvodnju najnovijeg hipersoničnog strateškog sistema „Avangard“. Ovo je otkrio zamenik ministra odbrane RF Jurij Borisov u intervjuu za vojni list „Krasnaja zvezda“. - Sistem Avangard, o kojem je predsednik Putin govorio Federalnoj skupštini 1. marta, dobro je istestiran. Bilo je problema koje je trebalo savladati, jer se njena površina tokom leta zagreva do 2.000 stepeni. Ta raketa uistinu leti unutar plazme. Zato nije bilo lako naći rešenja za upravljanje njome i njenu zaštitu, ali su ona ipak pronađena. Testiranja su to potvrdila, rekao je drugi čovek ruskog Ministarstva odbrane. Borisov je posebno naglasio da je već potpisan ugovor za serijsku proizvodnju Avangarda, dodavši da nije u pitanju nikakav "blef", kao što tvrde zapadni mediji i njihovi stručnjaci, već da je u putanju nešto "potpuno realno". Avangard je raketni sistem sa krstarećim manevrišućim blokom. Komandant ruskih Raketnih strateških snaga Sergej Karakajev prethodno je saopštio da su uspešno završena sva predviđena testiranja Avangarda i njegovog krstarećeg bloka koji može i pri ogromnim brzinama da se ponaša kao jedrilica, koja hipersoničnom brzinom leti na visini od nekoliko desetina kilometara. Borisov je, inače, istovremeno potvrdio da Oružane snage Rusije već raspolažu "laserskim sistemima koji mogu da uništavaju određene ciljeve". U odgovarajuće jedinice stižu još od prošle godine, a Borisov tvrdi da su u stanju da razoružavaju potencijalnog protivnika i uništavaju objekte koji su meta. Prema njegovim rečima, ruski naučnici su našli način da u delićima sekunde "skoncentrišu energiju koja je potrebna da se onesposobi protivničko oružje". Borisov je otkrio da je moguće da će i nove balističke rakete "Sarmat" nositi hipersonične bojeve blokove što će dodatno i višestruko povećati njihovu neuhvatljivost za protivničku protivraketnu odbranu. Rusi su ovih dana uspešno testirali i revolucionarnu avionsku raketu "Kinžal", a snimak njenog lansiranja iz unapređenog lovca-presretača MiG-31 možete da pogledate OVDE. Izvor: fakti.org, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA