Najnovije

EVO ZAŠTO ŠIPTARI HRLE U NIŠ: Neće Srbiju, al' hoće...

Na Niškom univerzitetu od 2012. do 2016. godine nostrifikovano je najmanje 200 diploma Albanaca stečenih na fakultetima u Albaniji, Makedoniji i na Kosovu i Metohiji, i to bez odgovarajućih provera njihove verodostojnosti.

Niš (Foto: Jutjub)

Ovo masovno ozakonjenje visokoškolskog zvanja, stečenog čak i na fakultetima koji imaju sumnjive reference, vezuje se za mandat aktuelnog rektora Dragana Antića, za koga grupa profesora u pismu upućenom Ministarstvu prosvete tvrdi da je neke od njih izdavao, suprotno srpskim zakonima. Zbog toga traže da država preispita da li je bilo zloupotreba u ovom postupku, tim pre što u mnogim slučajevima nisu uvaženi zahtevi članova komisija za nostrifikaciju o polaganju dodatnih ispita koji su karakterisični za srpski obrazovni program.
Pored toga, oni traže i da se utvrdi da li je neko zbog lične koristi žrtvovao ugled Univerziteta koji je postao Meka za masovno priznavanje diploma sa albanskog govornog područja. Alibi za ovakvu sumnju nalaze u činjenici da na ostalim univerzitetima u Srbiji nije zabeležena ovakva praksa, blanko verifikovanja diploma iz Albanije, Makedonije i sa KiM. Zato su oni Ministarstvu prosvete dostavili imena svih onih čije su diplome verifikovane na Univerzitetu u Nišu od kraja 2012. do 2016. godine i zatražili da se svaka od njih preispita.
- NJihovi vlasnici stekli su pravo da se zaposle u državnim organima i ustanovama Srbije. Zato tražimo da Ministarstvo prosvete pošalje svoju inspekciju jer je javna tajna da je nostrifikacija diploma Albanaca postala unosan biznis na Univerzitetu u Nišu. U finansijskom planu ona je značajna stavka za finansiranje rektorata, ali postoje indicije da neki čelnici Univerziteta od nje imaju i ličnu korist. Ova praksa je zaživela pod dirigentskom palicom aktuelnog rektora Dragana Antića, koji je osnov za njenu masovnu primenu našao navodno u Briselskom sporazumu. Međutim, treba da se zna da se tamo definiše samo način ozakonjenja diploma sa područja Kosova i Metohije, a ne i sa područja Albanije i Makedonije. Međutim, diplome koje su nostrifikovane Albancima koji su fakultete završili u južnoj srpskoj pokrajini su znatno manje nego one iz Makedonije i Albanije, što dodatno podstiče sumnje da se radi o postupcima koji su suprotni srpskom obrazovnom sistemu - tvrdi grupa profesora.
Oni dodaju da je zbog toga sve veći otpor profesora da budu u komisiji za nostrifikaciju diploma.
- Mnogi su okrenuli leđa rektoru i ne žele da učestvuju u ovoj lakrdiji kojom se stavljaju potpisi na diplome koje apsolutno ne odgovaraju srpskom obrazovnom sistemu. Oni insistiraju da kandidati moraju da polažu i dodatne ispite koji su neophodni po srpskim zakonima za određene struke. Međutim, te njihove zahteve, na predlog rektora Antića, Senat Univerziteta uglavnom odbija. Ipak, ima profesora poput Jadranke Đurović Todorović, dekana Ekonomskog, koja nije želela da glasa ni za jedno ozakonjenje diploma Albanaca - kažu potpisnici pisma upućenog Ministarstvu prosvete.
Iz Rektorata Niškog univerziteta ne negiraju da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali tvrde da je sve urađeno po zakonu.
- Od 2012. godine do danas bilo je više od 40 zahteva za priznavanje visokoškolskih isprava stečenih na Kosovu i Metohiji. Postupak priznavanja okončan je u 30 slučajeva, a regulisan je uredbama o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa Univerziteta sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2012. i 2014. godine. Postupali smo u skladu sa njima i nostrifikovali diplome sa fakulteta koji su imali sertifikat Evropske asocijacije Univerziteta. Kada je reč o priznavanju visokoškolskih isprava stečenih iz Republike Makedonije, njih je bilo više od 100 od 2012. godine do danas, a iz Republike Albanije priznato je oko 20 - kažu u rektoratu Univerziteta u Nišu.
Pročitajte OVDE kakav je to postupak poveo REM protiv TV Pink?
Izvor: Kurir/Blic/Slađana Vukašinović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ima li "albanizacije" Niša?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA