Najnovije

OTREŽNJENJE: U Americi vlada geslo — osim za Srbe i Ruse (VIDEO)

Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje.

Lazanski (Foto: Jutjub)

U emisiji „Na nišanu Miroslava Lazanskog“, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Srđa Trifković i advokat Goran Petronijević razgovarali su o skandaloznoj izjavi komandanta NATO-a generala Skaparotija o Srbiji, stavljanju Srbije na listu država koje pomažu terorizam i pranje novca, kao i o poseti američkog zvaničnika Vesa Mičela Beogradu.
Izjava generala Skaparotija da je srpska populacija glavni problem na Balkanu, za Trifkovića je, kako kaže, vrlo interesantna, zato što obuhvata srpske zemlje.
„Ono što je značajno u vezi sa tom izjavom su dva faktora. Prvo, da već pune tri decenije, prilikom promovisanja pukovnika u brigadira, brigadira u generala u američkoj vojsci, politička obojenost dotičnog jednako je važna, ako ne i važnija od njegove stručne osposobljenosti. Tako da smo i na primeru Veslija Klarka i generala Petreusa imali eminentno političke generale“, kaže Trifković.
Spremnost da se u američkoj vojsci prvo prihvate žene, a potom homoseksualci, prema Trifkovićevim rečima, bio je lakmus papir političke podobnosti. Oni visoki oficiri koji su bili spremni da, kako Trifković kaže, „progutaju gadnu knedlu“ koja se ne slaže sa duhom trupe i sa konsenzusom njihovih kolega, ekvivalenti su onih generala JNA koji su ugađali Josipu Brozu.
„Ne bi vrhovni komandant NATO-a u Evropi ni slučajno dao takvu izjavu pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata, da nije bio siguran da će ta izjava naići na plodno tle i da će biti pozdravljena od strane establišmenta“, kaže Trifković.
Skparotijeva izjava nije plod nepoznavanja situacije ili greška, a da je ma ko dao sličnu izjavu o nekom drugom kolektivitetu, na primer da je jevrejska populacija na Bliskom istoku glavni problem bliskoistočne krize, bio bi, kako Trifković kaže, zbrisan sa javne scene.
Skaparoti nije iskočio iz matrice američkog diskursa, nije rekao ništa što je za Vašington čudno ili neprihvatljivo. Osim Srba, u Americi postoji još jedna nacija za koju je dozvoljeno davati kolektivističke rasističke izjave. To su Rusi, kaže Trifković.
„Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje“, kaže Trifković.
Elementarni red u državi koja drži do sebe i koja je očuvala osećaj samopoštovanja, dodaje Trifković, bio bi da preduzme kontramere. Međutim, on sumnja da će Srbija nešto preduzeti.
Skaparotijeva izjava, prema Petronijevićevim rečima je jedna vrsta otrežnjenja. U skorijoj prošlosti bilo je još primera ovakvih izjava i ljude koji ih daju ne bi trebalo napadati jer oni odražavaju mišljenje o Srbima na Zapadu, kaže Petronijević.
„To je dobro za otrežnjenje mnogih koji misle da mi treba uđemo u NATO, jer ćemo tada ući i u EU i biti jednaki sa drugima. Naravno da nećemo biti jednaki, nećemo biti ni približno jednaki, nego ćemo biti, ne druga, nego treća klasa“, kaže Petronijević.
Možda je Skaparotijeva izjava data ciljano, pita se Petronijević, jer u Beograd dolazi zamenik američkog državnog sekretara Ves Mičel, koji sa sobom nosi ponudu koja bi mogla da zazvuči kao šargarepa, ukoliko je Skaparotijeva izjava štap.
Šojgu objasnio zašto je Putin išao u Siriju uprkos opasnosti. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amerika hoće apsolutnu kapitulaciju Severne Koreje 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA