Najnovije

PENTAGON SE SPREMA ZA NAPAD: Nova američka pojačanja stigla u Siriju! Skaparoti dovukao i gomilu vojske u Izrael! (VIDEO)

Komandant američkih vojnih snaga u Evropi general Kurtis Skaparoti zakleo se u Tel Avivu da će Sjedinjene Države pomoći Izraelu u kriznom trenutku.

Skaparoti predvodi američke operacije na Bliskom istoku (Ilustracija: Pravda)

On je ovo izjavio nakon sastanka sa ministrom odbrane Izraela Gadijem Ajzenkotom u izraelskom generalštabu, tokom masivnih vojnih vežbi Izraelskih odbrambenih snaga (IOS) i Armije SAD pod nazivom "Juniper kobra 2018", koje se ovih dana održavaju u Izraelu. Na vežbama, zvanično, u ovom trenutku učestvuje oko 4.500 vojnika, ali se ne navodi koliko ima Izraelaca, a koliko Amerikanaca, kao ni da li je to konačan broj, a u izraelske teritorijalne vode, ovim povodom, doplovila je i američka 6. flota. "Juniper kobra" je prevashodno vežba protivraketne i protivavionske zaštite, na kojoj će, između ostalog, biti uvežbavana koordinacija američkih i izraelskih raketnih i vazduhoplovnih snaga, a trajaće nekoliko nedelja. - Sjedinjene Države su duboko posvećene odbrani Izraela. Nastavićemo da radimo sa IOS-om na promociji stabilnosti u regionu, i to ne samo u smislu vojnih vežbi već i u slučaju stvarnih nepredviđenih situacija, rekao je Skaparoti. "Tokom sastanka, komandanti su diskutovali o trenutnoj situacji na Bliskom Istoku i pretnjama u razvoju, kao i o prilikama za strateške vojne operacije", saopšteno je iz komande izraelskih snaga. General Ričard Klark, komandant 3. vazduhoplovne armije SAD, koji predstavlja američku ratnu avijaciju na ovim vežbama, rekao je da je vojska njegove zemlje spremna da brzo odreaguje na poziv Izraela. On je naglasio da je potrebno svega 72 sata da se američke snage stacionirane u Evropi prebace u Izrael.

Pojačane aktivnosti na severoistoku Sirije

Istovremeno sa pokretanjem vežbi "Juniper kobra 2018", tokom prethodna dva dana, lokalni aktivisti prijavili su pojačane aktivnosti američkih snaga u severoistočnoj sirijskoj pokrajini Hasaka, koja se u potpunosti nalazi pod kontrolom američko-kurdske koalicije. Osim već ustaljenih izveštaja o bivšim teroristima Islamske države, koji sada prolaze preobuku u američkim bazama u ovom regionu, lokalni aktivisti izveštavaju o velikom broju američkih "Blek hok" helikoptera koji već dva dana pristižu u iste te baze, što je dokumentovano i ovim snimkom: Ovakve aktivnosti govore u prilog tvrdnjama da je prva grupa terorista završila obuku u američkim bazama i da su spremni za raspoređivanje na krizne tačke unutar Sirije sa kojih Pentagon planira dalju destabilizacju Sirije. Da Amerikanci zaista spremaju veliku provokaciju u Siriji, potvrđuje i današnje upozorenje ruskog generala Valerija Gerasimova, koji je Amerikancima objasnio šta će se dogoditi ukoliko krenu na Damask. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA