Najnovije

EU "zaledila" poglavlje 33, jer se od Srbije očekuje...

Bugarska je, kao predsedavajući EU u prvoj polovini ove godine, proces proširenja na Zapadni Balkan najavila kao jedan od svojih prioriteta, ali kako sada stvari stoje, Srbija bi nova pregovaračka poglavlja mogla da otvori tek u junu, neposredno pre nego što Sofija završi svoju misiju.

EU (Foto: Pixabay.com)

U ovom trenutku tri poglavlja - 9 (finansijske usluge), 13 (ribarstvo) i 33 (finansijske i budžetske odredbe) "krčkaju" se već više meseci u Evropskom savetu. Neka od njih su, tehnički, mogla da budu otvorena još u decembru, ali u Briselu nije postojala politička spremnost za to. Očekivanja su, zatim, bila da bi bar u martu neka od njih mogla da stignu na dnevni red, ali ni to se neće dogoditi.
Uz to, poglavlje 33 je od decembra - "zaleđeno"! Naime, najtvrđe jezgro članica je izrazilo određene primedbe, zahtevajući da se, zasad, raspravlja samo o oblastima 9 i 13.
- Rasprava o poglavljima se vodi usporenim ritmom, a razlog za to je taj što najskeptičnije članice pre svega očekuju da vide sadržaj Paketa proširenja, odnosno redovnog izveštaja Evropske komisije, koji će biti predstavljen sredinom aprila. Tek tada, ukoliko u ovom dokumentu bude zaključeno da je Srbija ostvarila zadovoljavajući napredak, mogu da se očekuju otvaranja novih poglavlja - ističe izvor iz samog vrha Evropskog saveta, podsećajući da se od Srbije očekuje konstantno napredovanje u okviru poglavlja 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i Kosovo.
U međuvremenu, Srbija je upravo dostavila evropskim institucijama svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 18, koje se odnosi na statistiku.
- Odmah krećemo u pripremu usaglašene pregovaračke pozicije Evropske komisije i Evropskog saveta za ovo poglavlje, koje će uskoro biti pridruženo trima ostalima, s ciljem da neka od njih budu otvorena u junu - zaključio je naš izvor.

Spremni za pet tema

Šefica tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević kaže da će Srbija do kraja marta biti u potpunosti spremna za otvaranje pet poglavlja. Ona je najavila da će Beograd uskoro "poslati" u Brisel i poglavlje 30, koje se tiče ekonomske i monetarne unije. Među uslovima za zatvaranje ovog poglavlja je i članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
Pristupanjem EU, Srbija će praktično ukinuti sve sporazume o slobodnoj trgovini zaključene sa trećim zemljama, kao i sporazume o ekonomskoj saradnji koji u sebi sadrže klauzulu najpovlašćenije nacije. 
Pročitajte OVDE ko kaže da "regionu nije potrebno da bude na liniji vatre između SAD i Rusije"?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Anketa: "Da li ste, za ulazak Srbije u EU"?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA