Najnovije

POZADINA OTKAZA: Samo dan uoči dramatične objave Tilerson je glasno rekao ono što Bela kuća nije htela

“Hvala na saradnji, njegov će naslednik biti fantastičan”, naveo je u svom tvitu američki predsednik Donald Tramp koji već rutinirano deli ostavke te imenuje nove, uvek “fantastične” ljude, zahvaljujući se njihovim prethodnicima na “predanoj službi”.

Reks Tilerson (Foto: Sinhua)

Kada ga je uzeo za šefa diplomatije, Tramp je istim rečima komentirao i Reksa Tilersona, bivšeg izvršnog direktora teksaškog naftnog giganta Ekson Mobil. NJegov je izbor bio bombastična vest onda baš kao što je sada veliki potres i  informacija da odlazi. Navodno se vest proširila dok je Tilerson sletao u Vašington nakon dan kraće turneje po Africi. Na njegovo mesto dolazi šef CIA Majk Pompeo.

“Zašto sam otpušten”

S obzirom na napet odnos između Tilersona i Trampa, ovakav rasplet situacije se zapravo očekivao. No, predsednikova iznenadna odluka sigurno je zatekla i Tilersona koji je o svemu saznao iz medija i “ni ne zna zbog čega je otpušten”. Predsednik s njim, čini se, nije razgovarao. No, dobro se zna da se njih dvojica odavno ne slažu, baš kao i da je Tilerson predsednika prošle godine u privatnim razgovorima nazivao “moronom”.
Američki mediji spekulišu o razlogu. Spominje se Tilersonova izjava da je Rusija najverovatnije odgovorna za trovanje prebeglog ruskog špijuna i njegove ćerke u Londonu. Bela kuća je uporno bežala od odgovora na to pitanje dok je saveznička britanska vlada jasno upirala prstom u Kremlj. Tilerson je po tom pitanju pre otkaza zauzeo stajalište u suprotnosti sa službenom politikom Bele kuće.
Spremajući se na posetu Kaliforniji, Tramp je novinarima samo rekao da se on i Tilerson “ne slažu oko nekih stvari”, a kao primer je naveo politiku prema Iranu i nuklearnom sporazumu s Iranom. “Ja sam hteo nešto da učinim po tom pitanju. Jednostavno se nismo slagali”, rekao je Tramp.
Prema informacijama američkih medija, Tilerson je, bez obzira na sve češće okršaje s predsednikom, nameravao ostati na toj poziciji još neko vreme. Nekoliko je dana proveo u Africi gde mu je, tokom posete Keniji, i pozlilo. Potom je objavio da skraćuje svoje putovanje za jedan dan i vraća se u Vašington zbog “hitnog posla”. Spekuliralo se da je reč o Severnoj Koreji i Trampovom ishitrenom pristanku na poziv severnokorejskog vođe Kim DŽong Una da se sastanu. Trampov potez kao nepromišljen i loš kritikovali su svi odreda. No, čini se da Tilerson neće biti uključen u potencijalni susret Trampa i Kima.
Tilerson je bio neobičan izbor za mesto šefa američke vanjske politike. Kritičari su isticali njegovu povezanost s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Eksonovu spremnost na saradnju s korumpiranim stranim diktatorima. No, Trampov izbor pohvalili su bivši ministar obrane Robert Gejts i bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs. Međutim, Trampova haotična politika bila je, prema svemu sudeći, previše za bivšeg direktora Eksona.

Savršen izbor

Tilersona će zameniti Majk Pompeo. Tramp je istakao da Pompeo ima iskustva u vojsci i obaveštajnoj službi te je kao takav savršen izbor. “Ako me potvrde, sa zadovoljstvom ću voditi najbolju svetsku diplomatiju, izražavajući i provodeći predsednikovu spoljnju politiku”, naveo je Pompeo u svojem saopštenju. Najavio je da će “Amerika čvrsto nastaviti sa Severnom Korejom”.
Koliko je Tramp bio iznerviran Tilersonom, govori i to da sad već bivši šef diplomatije nije imao ni priliku da izda vlastito saopštenje za medije, što pokazuje u kakvom je odnosu s predsednikom.
Kad je već sve bilo obelodanjeno, Tilerson se pojavio pred novinarima samo da bi im rekao da će njegov mandat formalno biti završen 31. marta i da mu je cilj da tranzicija protekne u najboljem redu.

Čistio nered

Tilerson je šef diplomatije bio nešto više od godinu dana, što je među najkraćim mandatima u istoriji. Odmah je upao “u mašinu”, od prvoga dana opravdavajući ispade svog šefa i čisteći Trampov nered. Putovao je na sve strane sveta kako bi američke saveznike uverio da “predsednik ne misli tako”.
Deo američkih analitičara komentarisao ga je kao jednog od najgorih, i to “ne samo u razdoblju nakon Drugoga svetskog rata”: iz diplomatije je otišlo 60 posto najviše rangiranih karijernih diplomata.
Kad iz Bele kuće iscuri informacija da je nečija glava na panju, ona kad-tad bude odsečena. Pa je tako sada otišao i Reks Tilerson. Nije se on proslavio, niti će ostati zapamćen po nekoj političkoj odluci. Ali njegov odlazak znači da je američka administracija izgubila još jedan glas razuma.
Taj bivši naftaš je razumeo međunarodne odnose, zagovarao NATO, američke obaveze, globalni sastav liberalne demokratije. 
Pročitajte OVDE sve o mučiteljki Đini Haspel, novom šefu CIA.
Izvor: Jutarnji 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Puljić: LJutiti Tilerson samo jednom pomenuo Trampa.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA