Najnovije

DAČIĆ: Priština može samo da sanja članstvo u Unesku i Interpolu

Savetnik premijera lažne države Kosova Ramuša Haradinaja, Halil Matoši, izjavio je da Priština radi na ispunjavanju svih potrebnih kriterijuma za pridruživanje Interpolu i Unesku i da planira da ove godine podnese zahtev za prijem u te dve organizacije.

Dačić (Foto: Jutjub)

- S obzirom na tehničke kriterijume koji se moraju zadovoljiti, a to se odnosi na članstvo u Interpolu, kosovska vlada je spremna i sigurno će ove godine podneti zahtev za prijem. A spremni smo što se tiče Uneska – rekao je Matoši.
Budući da do sada nisu imali uspeha kad je reč o ostvarivanju članstva u ove dve organizacije, vlast u Prištini, čini se, krenula je mnogo ranije u temeljnu pripremu. Ipak, to ne treba mnogo da nas brine.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uverava da nema razloga za brigu kad je reč o prijemu Kosova u Unesko!
- Nemaju nikakve šanse. Mnogo toga smo uradili i tek ćemo uraditi. Imaju podršku Zapada, ali i mi radimo – naveo je Dačić.
Za Interpol su, kako je rekao Matoši, u Prištini već spremni što se tiče ispunjenosti tehničkih kriterijuma. Situacija po Srbiju bi moglo da oteža to što se Generalna skupštine te organizacije ove godine održava u Emiratima.
- Prošle godine je sastanak bio u Kini, a Kina nam je naklonjena i dosta nam je pomogla. Sada će biti teže, ali ne očekuju se veći problemi – navodi izvor iz vrha vlasti.
Ambasador Srbije u Unesku, Darko Tanasković, izjavio je da se moglo očekivati da se u Prištini kreće sistematičnije i planski u pripreme za podnošenje zahteva za članstvo u Unesku iduće godine.
- Jedan neuspešan pokušaj i potom odustajanje od podnošenja zahteva u situaciji u kojoj su države Uneska zamorene politizacijom organizacije, svakako je dobar razlog da Priština više na diplomatskom planu – kaže Tanasković.
On je napomenuo da samo podnošenje zahteva treba očekivati tek u narednoj godini, s obzirom na to kako Unesko funkcioniše i da će tek krajem 2019. godine zasedati Generalna konferencija Uneska koja odlučuje o zahtevu za članstvo.
Tanasković je ocenio da pripreme za podnošenje zahteva, koje najavljuje Priština, s obzirom na to kako sada stoje šanse Kosova za prijem u Unesko, nisu preuranjene.
- Mislim da su te šanse sada manje nego što su bile 2015. godine, kada je zahtev Prištine odbijen uz tesan rezultat. To potvrđuju i neki kosovski političari, naročito iz prethodne vlasti, koji ukazuju na to da signali koji stižu iz međunarodne zajednice nisu dobri i ne obećavaju mnogo – ukazao je Tanasković.
Zgazićemo Amere budu li samo pokušali da formiraju vojsku Kosova, zagrmeo je iz Kremlja ruski predsednik Vladimir Putin. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Vučića stalno lažu u međunarodnoj zajednici
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA