Najnovije

RAT ZBOG TROVANJA RUSKOG ŠPIJUNA! Moskva upozorila: Britanija ne bi smela da nam preti, imamo nuklearnu bombu!

Britanija ne bi smela da preti Rusiji, koja ima atomsku bombu, poručio je Kremlj nakon što je šefica vlade u Londonu Tereza Mej optužila Moskvu za trovanje dvostrukog rusko-britanskog agenta Sergeja Skripala (66) i njegove ćerke Julije (33).

Putin (Foto: kremlin.ru)

Rusija, koja sve vreme negira umešanost u incident, upozorila je da će odgovoriti na bilo kakve britanske mere protiv Moskve.

Ne daju uzorak Moskvi

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upitala je Britance šta su umislili da su, nakon što je Mejova dala ultimatum Moskvi da do utorka u ponoć objasni tragove ruskog nervnog agensa "novičok" navodno nađene kod otrovanog špijuna.
- Kome vi dajete ultimatume? Ne bi trebalo da pretite velikoj nuklearnoj sili - rekla je Zaharova.
Moskva je odbila da odgovori na britanski ultimatum sve dok ne bude dobila uzorke hemijske supstance koju su britanski istražitelji navodno našli kod Skripalovih. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da će se njegova zemlja ponašati u skladu sa međunarodnim propisima.
- Od Londona nismo dobili zvaničan zahtev ni za šta. Prema pravilima Konvencije o hemijskom oružju(CWC), Britanija je obavezna da sprovede zajedničku istragu o incidentu. Čim smo čuli spekulacije da je Skripal otrovan ruskim nervnim agensom, odmah smo zvanično tražili da dobijemo pristup uzorku kako bi ga naši eksperti testirali. Međutim, nisu nam dali - naveo je Lavrov.
On je dodao da će Moskva odgovoriti Britaniji u roku od deset dana nakon dobijanja zvaničnog zahteva, što je u skladu sa pravilima CWC.
- Britanija je izabrala taktiku prema kojoj su optužbe važnije od dokaza, ali to im neće uspeti. London stalno pokušava da obmane međunarodnu zajednicu o ovom slučaju. Optužbe su očigledno njihov krunski dokaz - istakao je Lavrov i još jednom ponovio da Rusija nema nikakve veze sa trovanjem špijuna.
Osim toga, ruska ambasada u Britaniji poručila je da London treba da bude svestan posledica svojih postupaka.
- Na svaku pretnju kaznenim merama Rusija će odgovoriti - saopštila je ambasada i dodala da Britanija očigledno preko ovog incidenta pokušava da diskredituje Rusiju.

I dalje u teškom stanju

Podsetimo, Sergej Skripal, bivši ruski vojni obaveštajac, koji je Britancima 90-ih odavao ruske državne tajne, osuđen je 2006. u Moskvi na 13 godina robije zbog izdaje. Aboliran je 2010, kad je sa još tri dvostruka agenta iz Rusije zamenjen za 10 ruskih špijuna uhapšenih u Americi. Tada se preselio u Britaniju i nastanio u engleskom gradu Salsberiju. Sa ćerkom Julijom nađen je u nedelju 4. marta na klupi u centru grada nakon ručka u obližnjem italijanskom restoranu "Zizi". Prolaznici su zatekli Juliju bez svesti, dok je Sergej mahao rukama i izgledao drogirano. Prevezeni su u bolnicu, gde se i dalje nalaze u teškom stanju.


Proteruju 23 ruskih diplomata iz Britanije

Britanska premijerka Tereza Mej je saopštila da će proterati 23 ruskih diplomata i da će prekinuti sve diplomatske veze sa visokim ruskim zvaničnicima. Ona je navela da diplomate imaju nedelju dana da napuste Veliku Britaniju.
Mejova smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da Moskva objasni pokušaj ubistva Skripalovih.
- To predstavlja nezakonito korišćenje sile - istakla je britanska premijerka.
Mejova je najavila i da će zamrznuti rusku imovinu u Britaniji koja može da naudi nacionalnoj bezbednosti. Ona, međutim, nije navela o kakvoj je imovini reč. Takođe je rekla da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje Svetskom fudbalskom prvenstvu, koje u junu počinje u Rusiji.
Osim toga, Mejova je zatražila vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN da bi zemlje članice obavestila o novim detaljima u vezi sa istragom o trovanju Sergeja Skripala i njegove ćerke.
S druge strane, ambasada Rusije u Londonu smatra nove britanske mere protiv Moskve neprijateljskim činom.
- Proterivanje ruskih diplomata je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid potez - navedeno je u saopštenju.
Kako se dodaje, za pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku su apsolutno odgovorni aktuelni britanski politički lideri.

Nervnom agensu "novičok" imale pristup i SAD

Optužbe da je Rusija kriva za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije su krajnje sumnjive.
Naime, sovjetski hemičar Vil Mirzajanov, koji je prebegao u SAD, prvi je javnosti otkrio tajnu o nervnom agensu "novičok", i to još 1992. u svojoj knjizi. Mirzajanov, koji je radio na pravljenju tog otrova, u svom delu je otkrio deo njegove formule, a američkim vlastima je mogao da je preda u kompletu. Osim toga, prema Mirzajanovim rečima, SAD su učestvovale u zatvaranju ustanove za hemijska istraživanja u uzbekistanskom gradu Nukusu, gde je "novičok" bio testiran. Tada su Amerikanci mogli da dođu do detaljne formule za spravljanje tog otrova.
Sumnjivo u celom slučaju je i to što Organizacija za zabranu hemijskog oružja OPCW "novičok" uopšte nema na spisku otrova, iako ga britanski mediji opisuju kao najopasnijeg na svetu.
Takođe, Rusija je 2017. uništila i poslednje zalihe hemijskog oružja napravljenog u doba SSSR, što je potvrdila i OPCW.

Prete Moskvi sajber-napadom

Ambasada Rusije u Londonu uputila je zahtev za zvanično objašnjenje britanskog Forin ofisa u vezi sa pretnjama sajber-napadom, koje su se čule u britanskom parlamentu, upozorivši na posledice koje bi to imalo.
- Rusija sa ozbiljnošću gleda na kršenje sajber-bezbednosti. Ne samo što Rusiju neosnovano i provokativno optužuju za incident u Solsberiju, već joj prete sajber-napadom za koji se već razvijaju planovi - navodi se u saopštenju ambasade.
Optužuju Rusiju za kršenje britanskog teritorijalnog integriteta. Više o tomer čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA