Najnovije

LAZANSKI: Vulin protiv Pentagona

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ulazi u istoriju kao prvi ministar odbrane sa ovih prostora povodom čije je izjave Pentagon reagovao, što čini posebnu čast i ministru i Srbiji.

Miroslav Lazanski (Foto: Jutjub)

Piše: Miroslav Lazanski
Naime, portparol Pentagona DŽon Majkl izjavio je „da su dezinformacije navele ministra Vulina da kritikuje vrhovnog komandanta NATO-a generala Kertisa Skaparotija, i da Vulinov komentar nije zasnovan na tačnim informacijama”.
Portparol Pentagona dalje kaže „da su se u srpskim medijima pojavile dezinformacije u kojima je generalu Skaparotiju pripisana netačna izjava sa ciljem da se protiv njega i protiv SAD raspire srpska osećanja”.
Da bi se objasnilo šta je ko rekao, a šta mislio, ko je koga pogrešno citirao, ko raspiruje srpska osećanja protiv generala Skaparotija, a ko protiv SAD, kako iz cele ove gužve izaći „i vuk sit i koze na broju”, u Beograd je hitno doleteo predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, češki general Peter Pavel.
Još jedan znak priznanja ministru Vulinu i Srbiji, jer, eto, još nemamo S-300, ali imamo osećanja protiv Skaparotija i protiv SAD. I to je, naravno, jako zabrinjavajuće. Za ceo svet, a posebno za NATO.
Elem, predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a general Pavel je u Beogradu dao neke uopštene izjave, kakve svaki dan slušamo sa Zapada, „kako moramo naći načina da sarađujemo i kako da iskoračimo iz istorije i stvorimo nove veze koje će nas zbližiti”.
Super je izjava generala Pavela, eto, hajde da iskoračimo iz istorije, one iz 1999. i da stvaramo veze koje će nas zbližiti. Da li u te veze spada i stvaranje kosovske vojske, njena obuka koju predvodi NATO, njeno naoružavanje koje omogućava NATO, a čiji je predsedavajući Vojnog komiteta general Pavel?
To nije istorija, to je sadašnjost, to se zbiva svaki dan. Kako iskoračiti iz te sadašnjosti, generale Pavel? Ili da iskoračimo ne samo iz istorije već i iz sadašnjosti? I direktno ukoračimo u budućnost? Svetlu budućnost po modelu generala Pavela, odnosno po modelu NATO-a? Pa to ni Ajnštajn nije mogao da zamisli.
General Pavel je u Beogradu bio vrlo konfuzan u objašnjavanju „ruskog uticaja” u Srbiji rekavši „da NATO ne plaši taj uticaj, ali da su zabrinuti kada god ruski uticaj pređe granicu i preraste u mešanje”. Na novinarsko pitanje, ima li takvog ruskog mešanja u Srbiji, general Pavel je odgovorio kako „on to ne može da tvrdi, jer ne raspolaže sa dovoljno informacija”.
Neverovatno je da predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a dođe u Srbiju, priča o ruskom uticaju i mešanju, i to priča usred Beograda, a onda kaže „da ne raspolaže sa dovoljno detalja”. General Pavel dalje je izjavio kako „nije problem kada Rusija širi uticaj, ali jeste problem kada to širenje pređe granicu legalnosti, kada se pretvori u mešanje u unutrašnje stvari suverenih država”.
Možda je neko u Beogradu trebalo da šapne generalu Pavelu da pitanje bilo čijeg mešanja u unutrašnje stvari Srbije nije pitanje kojim treba da se bavi NATO, to je isključivo stvar Srbije.
U poslednje dve godine ovo je već drugi put kako general Pavel ima „bisere” od izjava, prošli put se bavio Republikom Srpskom. U interesu borbene gotovosti NATO-a, generala Pavela treba pod hitno smeniti sa funkcije, priča priče a onda kaže da nema dovoljno detalja. A predsedavajući je Vojnog komiteta NATO-a. Neozbiljno.
Ministarstvo odbrane Srbije izdalo je saopštenje kako smo zadovoljni što je pojašnjeno da izjava generala Skaparotija „da ga Srbija unutar Balkana najviše brine u pogledu ruskog uticaja nije stav Pentagona”. Upozorio bih odgovorne u Ministarstvu odbrane Srbije, posebno one koji su sastavljali ovo saopštenje, da rizikuju novi demanti Pentagona.
Jer, Pentagon zvanično uvek stoji iza svakog vrhovnog komandanta NATO-a, budući da je svaki vrhovni komandant NATO-a uvek američki general. Ministarstvo odbrane Srbije je radi objektivnog informisanja javnosti, a kako bi sprečilo različita tumačenja, priložilo deo video-snimka, kao i deo transkripta obraćanja generala Skaparotija pred Odborom za oružane snage Senata SAD od 8. marta 2018. na engleskom i srpskom jeziku.
General Skaparoti na tom snimku kaže „da postoji neka veza između ruskog uticaja i Srbije kao države, ali i srpskog stanovništva unutar Balkana, da očigledno postoji istorijska veza i naklonost”.
Dakle, general Skaparoti na snimku ne kaže da su Srbi na Balkanu problem, kao što je to navela „Al džazira”, a svi mi citirali, već konstatuje istorijsku vezu Srba i Rusa i da ga Srbija brine u pogledu ruskog uticaja, da Rusi koriste dezinformacije i uticaj na srpsku populaciju i da se u nekim slučajevima javlja efekat „prelivanja” tog uticaja na Kosovo i na BiH.
Skaparoti je pred senatorima rekao da na Balkanu postavljaju i pitanje „je li Zapad ozbiljan u vezi sa željama naroda da bude deo tog Zapada”. Ne znam ko je generalu Skaparotiju preneo tu želju kada su građani Srbije u pitanju? Ko je ustanovio tu želju? Kada, gde i kako?
Pročitajte OVDE zašto je Lazanski napisao "Govorilo se, treba učiti od Izraelaca"?
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Miroslav Lazanski - Srbija mora da sačuva vojnu neutralnost i vrati vojni rok!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA