Najnovije

Evo šta kaže Moskva o novoj ofanzivi Rusije na Balkan

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin se osvrnuo na sve učestalije tvrdnje sa Zapada da je ruski uticaj na Balkanu štetan, pa i subverzivan, jer Moskva navodno pokušava da osujeti evrointegracije regiona.

Aleksandar Čepurin (Foto: Jutjub)

 On kaže da je reč o „apsolutnoj besmislici“. „Ja sam lično više puta govorio da Rusija ne postavlja pitanje evrointegracija. Naš odnos je potpuno neutralan. Ovde sve zavisi od toga kako jedna zemlja ocenjuje pre svega svoj ekonomski interes“, izjavio je Čepurin gostujući u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.
Rusija se zalaže za konstruktivne i efikasne odnose sa drugim zemljama u Evropi, na Balkanu, u svetu i ističe ambasador, koji ovako objašnjava šta je osnovna odlika ruske politike:
„Ako pažljivije pogledate, to se potpuno jasno vidi: mi nikada nismo bilo za sklapanje prijateljstva s nekim protiv nekog drugog, da bismo vodili dijalog na nečiju štetu. I zato nam se ne sviđa kad pozivaju na zajedničko delovanje protiv Rusije. To je pogubno za budućnost, pogubno za sve“, smatra Čepurin. On upozorava da se uloga Rusije danas demonizuje:
„Za šta god da se uhvatimo, ulogu Rusije prikazuju uz mnoštvo izmišljotina, po pravilu negativnih. Ide se dotle da Rusija i Putin odlučuju o izborima u zapadnim zemljama. To, naravno, ostavlja utisak, možda čak i laska meni kao Rusu, ali svakako nije tako“, navodi ruski ambasador.
Po njegovom mišljenju, razlog zašto se to radi jeste to što je svet nestabilan, a „neko bi želeo da opravda mešanje ovih ili onih zemalja, kako bi postojao razlog da se prave koalicije protiv Rusije, da se uvlače zemlje u strukture kao što je NATO“.
„To ne samo da je bezperspektivno, nego i opasno. Dolazi vreme kada će koncepcija nacija uključivati savremene realije u Evropi, na Balkanu i u svetu. Tu postoje dva ključna cilja koja obuhvataju i borbu protiv terorizma: treba da se trudimo da zajedno osiguramo bezbednost svojih zemalja i naroda, i drugo, moramo se truditi da saradnjom osiguramo stabilan ekonomski razvoj“, ocenjuje Čepurin.
Odbacujući još jednom „prijateljstvo s nekim protiv nekog drugog“, kaže da je nastojanje Rusije da gradi pozitivne odnose i sa Istokom, i sa Zapadom.
„Ne treba pretvarati Evropu i Balkan u bojno polje, nego u polje za saradnju. To je ključna stvar. Bolje bi im bilo da ostave Rusiju na miru, da ne mute vodu i ne ometaju pozitivan razvoj naše saradnje jer ona ide u korist naših naroda. Ona nije usmerena ni protiv koga. Treba razmišljati pozitivno jer bez toga nema normalne budućnosti, mira i prosperiteta“, ističe naš sagovornik.
Čepurin smatra i da se na primeru Crne Gore može govoriti o još jednom pokušaju da se sklapaju prijateljstva kako bi se radilo protiv Rusije.
„NATO je formiran protiv SSSR-a, zatim su ga preusmerili da bude protiv Rusije, celu Rusiju su okružili vojnim bazama, uvukli su Crnu Goru. Pritom, nejasno je kako je Rusija ugrožavala bezbednost Crne Gore. Crnogorci su nam vekovima bili jedan od najbližih naroda. Zašto nisu održali referendum? Pokušavaju da promene genetski kôd naroda kako bi bio antiruski. Zašto makar nisu pitali ljude? Nastaviće se ti pokušaji da se demonizuju Rusija i Putin i prikažu kao neprijatelji. Upinjaće se i rukama i nogama, ali, po mom, teško da će u tome uspeti“, poručuje ruski diplomata.
Povodom sve intenzivnije saradnje Srbije i Rusije — a posle posete predsednika Dume Vjačeslava Volodina Beogradu i Sanktpeterburškog ekonomskog foruma gde je Srbija bila počasni gost — na pitanje može li se govoriti o novoj ofanzivi Rusije na Balkanu, Čepurin kaže da je pozitivna stvar što je Srbija mnogo prisutnija u Rusiji. Podseća da je srpska delegacija na Forumu bila izuzetno zapažena, kao i da su nedavno organizovani „Dani Beograda u Moskvi”.
„Što se tiče ofanzive, takav cilj niko ne postavlja u Rusiji pošto je Rusija uvek, ili bar poslednjih 300 godina, bila prisutna u celom svetu, uključujući i Balkan. Svet se menja, ali objektivno gledano, uloga Rusije u međunarodnim zbivanjima je neosporno značajna i pozitivna. Rusija se postepeno transformiše iz periferije Evrope u centar ogromnog evroazijskog prostora. Dakle, ti procesi su objektivni — Rusija je stala na noge i trudiće se da razvija saradnju i sa Zapadom, i sa Istokom. Te priče o prodoru, ofanzivi na Balkan, apsolutno ne stoje. Po mom mišljenju, reč je o svetskoj tendenciji da se Rusija vraća na svoje normalno, pozitivno mesto“, zaključio je Čepurin.
Pročitajte OVDE šta je još Vladimir Putin zanimljivo o sebi i Rusiji ispričao američkom režiseru Oliveru Stounu?
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Čepurin i Vučić na svečanom prijemu u ambasadi Rusije, a povodom Dana pobede. Pogledajte ko je još bio...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA