Najnovije

RAT U NAJAVI: Tramp uvodi drakonske cene na čelik!

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminijuma.

Donasld Tramp (Foto: Jutjub)

Tramp je precizirao da će tarifa na uvoz čelika biti 25 odsto, dok će na aluminijum biti deset odsto. Mere će biti na snazi duži vremenski period, a počeće da važe sledeće nedelje.
Tramp je na Tviteru napisao da su "industrija čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike koja je vođena decenijama i da druge zemlje ne smeju više iskorišćavati Ameriku, njene radnike i kompanije", preneo je Glas Amerike.
Američki predsednik je na sastanku rekao da su trgovinski sporazum NAFTA i Svetska trgovinska organizacija katastrofalni za SAD i da je "uspon Kine direktno povezan sa otvaranjem Svetske trgovinske organziacije".
Tramp nije objavio detalje o tome koje će zemlje biti pogođene novim tarifama.
U 2017. SAD je skoro polovinu količine čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika, dok je kineski čelik činio manje od 2 odsto ukupnog uvoza SAD.
EU je, reagujući na tu najavu, saopštila danas da će odlučno izaći sa kontramerama protiv SAD, nazvavši restrikcije u trgovini čelikom i aluminijumom "drastičnom intervencijom" kojom se štiti američka industrija, javio je Rojters.
"Mi duboko žalimo zbog ovog koraka, koji predstavlja drastičnu intervenciju za zaštitu američke industrije i nije zasnovan na bilo kakvom opravdanju vezanom za nacionalnu bezbednost", saopštio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.
Američki Stejt department optužio je juče Rusiju da razvija nuklearna oružja koja krše sporazumne obaveze i stvaraju nestabilnost. Pročitajte OVDE kojoj zemlji je dao zeleno svetlo za uvoz američkog oružja.
Izvor: Nova ekonomija

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Cena čelika je pre dve godine doživela sunovratan pad.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA