Najnovije

Rusija blokirala sastanak SB UN

Rusija je juče blokirala kao "neosnovan" sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je trebalo da bude posvećen situaciji u Siriji kad je reč o ljudskim pravima.

Savet bezbednosti (Foto: Sinhua)

"Ne vidimo opravdanje za ovaj sastanak s obzirom na to da ljudska prava nisu tema na agendi Saveta bezbednosti", rekao je Genadij Kuzmin, zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, prenosi Rojters.
Na održavanje ovog sastanka pozvala je Francuska i još šest članica Saveta bezbednosti, a očekivalo se da će na sastanku govoriti i Zaid Raas al-Husein, visoki komesar UN za ljudska prava.
Kuzmin je zatražio proceduralno glasanje, tokom kojeg je samo osam delegacija glasalo za održavanje sastanka, što je za jedan broj manje od potrebnog broja.
Na strani Rusije su protiv sastanka bili Kina, Bolivija i Kazahstan, dok su Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja i Etiopija bile uzdržane.
Za održavanje sastanka su glasale Francuska, Velika Britanija, Švedska, Poljska, Holandija, SAD, Peru i Kuvajt.
Predstavnici zemalja koji su glasali za sastanak - svi osim predstavnika Kuvajta - kasnije su imali neformalni sastanak.
"Naš Savet mora da ima sve potrebne informacije kako bismo razumeli krizu koju analiziramo, uključujući informacije koje se tiču ljudskih prava. A to je naročito slučaj u Siriji", rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr.
Inače, Rusija je najveći međunarodni podržavalac sirijskog predsednika Bašara al-Asada, navodi britanska agencija.
Kako je sirijska vojska odbila fanatični napad džihadista u Deir ez Zoru pogledajte OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Asad posetio sirijske trupe u Istočnoj Guti
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA