Najnovije

TRGOVINA ORUŽJEM U VELIKOM RASTU: Nećete verovati ko je najveći kupac srpskog naoružanja!

Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara. Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Proizvodni pogram Krušika (Foto: Promo)

Rast prodaje naoružanja je očekivan zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija. Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države. - To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira, kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati. Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema 'Alas' u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje. - Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine, objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković. U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija. - Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije 'Smol arms servis', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske, ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić. Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina. Nije potrebna velika analiza da bi se razumelo šta Amerikanci rade sa srpskim oružjem, ali da vrhunsko naoružanje proizvedeno u Srbiji stiže i na drugu stranu fronta, svedoče i fotografije elitnih sirijskih "Tigrovih snaga", koje možete da pogledate OVDE.
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izuzetno uspešna prezentacija Jugoimport SDPR-a na ovogodišnjem sajmu bespilotnih vozila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA