Najnovije

A TEK STATUS 6? Ruske rakete s lakoćom buše skupi američki "atomski kišobran"!

Govorom o novim superbrzim raketama ruski predsednik Putin je u četvrtak zadivio i šokirao samo one koji ne prate sve bržu trku velesila u naoružanju. Zapadne vojne diplomate koje rade u Moskvi su odavno poslale šifrovane depeše o modernizaciji i pravljenju novih ruskih raketa.

Ruska raketa (Foto: Jutjub)

Dovoljno je bilo samo da se pažljivo prati pisanje ruskih dnevnih listova i specijalizovanih vojnih izdanja da bi se puno toga znalo. Zato i nije čudo što je odmah posle Putinovog govora predstavnica Pentagona Dejna Vajt izjavila da američki narod može biti miran jer je armija SAD potpuno pripremljena.

Putin na poligonu u Plisecku (Foto: Min. odbrane Rusije) Ruski predsednik je u govoru istakao da njegova zemlja novim raketama ne narušava nijedan međunarodni dokument. Ako je sačuvan postojeći paritet u broju nosača atomskog oružja i bojevih glava, u čemu je onda Moskva došla u prednost? Odgovor je jasan i precizan: ruske rakete postaju znatno brže od američkih presretača, pa mogu sa lakoćom da izbuše skupi američki PRO ili, kako su ga davno nazvali novinari, "atomski kišobran".
Odavno je Putin rekao, i više puta ponavljao, da ne namerava da pravi PRO poput Amerikanaca, već će se "asimetrični odgovor" svesti na to da će imati još brže rakete koje niko neće moći da zaustavi i presretne. Amerikanci ne kriju da prave još moćnije rakete presretače i da planiraju da do 2020. modernizuju 49 brodova kako bi mogli biti naoružani elementima PRO. Naravno da na sve to Moskva mora da ima svoj odgovor. 
Da je Rusija uspešno odradila ispitivanja teške rakete "sarmat", u decembru 2017. je pisao "Moskovski komsomolac", a zatim je sve to potvrdilo u januaru 2018. Ministarstvo odbrane Rusije. Domet nove rakete je 16.000 kilometara, dok je njen prethodnik "vojvoda", ili kako su ga zvali na Zapadu "satana", imao domet od "samo" 11.000 kilometara. Obe te rakete lete na tečno gorivo. U fazi pada "sarmat" može iz buketa bojevih glava da gađa razne ciljeve.
Što se tiče "ubica brodova i nosača aviona", o kojem je govorio Putin, on je pravljen pod nazivom "status-6". Taj podvodni aparat bez posade je mnogo brži od bilo kojeg broda i skoro je bešuman. O njemu se prvi put govorilo u novembru 2015. godine. Eksperti tvrde da se s takvim oružjem može napraviti moćni cunami na protivničkoj obali.

Kritičari o govoru

Kritičari Putinovog nastupa navode da nije baš sve bilo jasno iz Putinovih video-projekcija i govora, ma koliko one dramatično izgledale. Navodi se da se ne zna u kom stadijumu razvoja se sve nalazi kao i da su pojedini delovi Putinovog govora o novom oružju bili kontradiktorni, gledajući sa stručnog stanovišta.
Superbrza avionska raketa koju su nazvali "kindžal" ("bodež") leti deset puta brže od zvuka i za tren može pogoditi važan protivnički cilj. NJu su kao naoružanje već dobili u avio-bazama na jugu Rusije.
A leteći kompleks "avangard" može da doleti do drugog kontinenta. NJegova brzina je veća od 20 mahova. Ta "vatrena kugla", čija površinska toplota dostiže 2.000 stepeni celzijusa, nezadrživa je.
U septembru 2015. Amerikancima je prvi put pokazana ruska interkontinentalna raketa RS-26 "rubež", poznatija i kao "avangard". Grupa američkih inspektora je na osnovu međunarodnog dogovora posetila Votkinski zavod u Udmurtiji i videla tu mnogo hvaljenu raketu. Upravo tu raketu su već prozvali "ubicom PRO". Takve rakete će se lansirati sa pokretnih rampi, a ne iz bunara. Eksperti tvrde da Amerikanci treba da lansiraju 50 raketa da bi presreli "avangard".
Eksperti tvrde da su nove ruske rakete "jars" i "avangard" daleko bolje od američkih "minitmenta-3", koje se nalaze u bazama u Montani i u Severnoj Dakoti. Amerikanci većinu svojih raketa imaju na brodovima i u podmornicama kako bi se mogli što više približiti protivnicima.

Zabrinuti dvojac

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su u petak u telefonskom razgovoru zabrinutost u vezi s izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom i drugom oružju koje je Rusija razvila ili razvija jer to ima "negativan uticaj po napore ka međunarodnoj kontroli oružja".
Što se tiče laserskog oružja, o njemu Putin nije otkrivao detalje, ali se zna da ga je armija dobila 2017. godine. Nije tajna da i Amerikanci razvijaju svoje lasersko oružje.
Putinova prezentacija vojne moći nije imala za cilj da bilo koga plaši nego je samo pokušaj, kako je on kazao, da se "ohlade usijane glave" u SAD koje misle da mogu da dominiraju svetom i budu superiorne nad svima. Bez obzira na ogroman vojni budžet, Pentagon za sada nije u stanju da dovede Moskvu u inferiorni položaj.
Putinov govor je i poruka ruskim građanima koji izdvajaju novac za modernizaciju armije. Odmah posle Putinovog nastupa u Velikom manježu, ministar odbrane RF Sergej Šojgu je s ponosom kazao da je Rusija napravila oružje kojima je pobegla svojim zapadnim suparnicima "za decenije".
Očigledno je da je Putin hteo da razuveri Zapad koji potcenjuje ruske atomske mogućnosti. Uostalom, setimo se da je i bivši američki predsednik Obama u martu 2014. godine govorio da je Rusija samo "regionalna sila čija snaga doseže do njenih granica". Obama je kasnije, 2016. u Berlinu, u razgovoru sa Angelom Merkel potpuno promenio ocenu o Rusiji i kazao da je ona vojna superdržava. Ako to shvati i sadašnje američko rukovodstvo, možda će svetske velesile lakše dolaziti do kompromisa.
Pročitajte OVDE kako je Putin objasnio američkoj voditeljki šta sve može rusko oružje?
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte šta sve može moćni Status 6.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA