Najnovije

Između velikih sila besni podvodni rat

LONDON - Kineski projekti nacionalne infrastrukture kroz istoriju su obično bili grandiozni - Veliki kineski zid i Brana Tri klisure su očigledni primeri. Svoje sposobnosti Kina je na moru dokazala otvaranjem niza najsavremenijih vojnih baza u Južnom kineskom moru, na mestima gde do pre nešto više od dve godine nije bilo ničeg osim stena, peščanih sprudova i grebenova.

Kineska podmornica (Foto: Sinhua)

Postavlja se pitanje zbog čega je Peking toliko brzo izgradio ova veštačka ostrva. Spekuliše se da je, imajući u vidu odluku Stalnog arbitražnog suda u Hagu o teritorijalnom sporu Filipina i Kine, Peking požurio da dovede stvari pred svršen čin.

Za Kinu, ulog su nacionalni suverenitet i kredibilitet Komunističke partije, ali i nova pomorska baza za odvraćanje nuklearne opasnosti.

Izgradnja ostrva ima dvostruku ulogu: osnaživanje kineskih zahteva za suverenitet i obezbeđivanje trajnog kineskog prisustva, kako vojnog, tako i civilnog, u Južnom kineskom moru.

Kina tvrdi da će ona, osim za nužnu odbranu, takođe služiti opštem dobru. Na ostrvu Jongšu Đijao, Kina je sagradila svetionike i bolnicu, a planirano je i osnivanje administrativnih odeljenja kineske vlade.

Međutim, najvažniji element kinenske motivisanosti za izgradnju ostrva krije se ispod površine mora.

Sve veća zabrinutost u redovima kineske Narodne oslobodilačke armije zbog osetljivosti sistema za nuklearno odvraćanje na kopnu i sposobnosti odgovora na napad podstakao je Kinu da podmornice naoruža nekim od svojh nuklearnih bojevih glava.

Pre dve godine, Kina je prvi put rasporedila podmornice sa balističkim projektilima klase "Đin", pri čemu je svaka naoružana sa 12 JL-2 nuklearna projektila.

Podmornice klase "Đin" kojima se upravlja iz najsavremenije baze kod Sanje, na južnom kraju ostrva Hajnan, sada patroliraju dubinama Južnog Kineskog mora. Međutim, da bi im SAD bile u dometu, moraju da uplove u Tihi okean.

Da bi to uradile, moraju da isplove iz baze u Hajnanu, pređu Južno kineskog more i neprimećene stignu do Pacifika. Pentagon prvu takvu patrolu u Pacifiku očekuje ove godine.

Poslednjih godina, dubine Južnog kineskog mora postale su pozornica pojačanog rivalstva između Kine i SAD.

Početkom 2009, kineski ribarski brodići pokušali su da preseku kablove sonarne antene koju je u vodama ostrva Hajnan vukao američki izviđački brod "USNS Impekabl". Kasnije te godine, jedna kineska podmornica udarila je u podvodnu sonarnu antenu koju je vukao razarač "USS DŽon Mekejn" blizu američke pomorske vojne baze Subik bej, u vodama Filipina.

Osmog juna ove godine, mornarica Narodno-oslobodilačke armije Kine naručila je novi tip fregate tipa 056A, "Ćuđing", koja se može pohvaliti nizom sposobnosti u oblasti protivpodmorničkog ratovanja i koja će biti stacionirana u Južnom kineskom moru.

S druge strane, američki sekretar odbrane Ešton Karter najavio je da će Pentagon uložiti osam milijardi dolara kako bi osigurao smrtonosno dejstvo svojih podmorničkih snaga, uključujući i raspoređivanje novih podvodnih dronova u regionu.

Na isti način kao što su SAD i njeni saveznici stvorili mrežu špijunskih uređaja na dnu mora širom Azije da bi detektovali ruske podmornice tokom hladnog rata, Kina je sada u mogućnosti da rasporedi sličnu mrežu iz svojih baza u Južnom kineskom moru.

Na osnovu satelitskih snimaka može se zaključiti da kineska nova ostrva obiluju najsavremenijim senzorima, uključujući i radarske antene i stanice za satelitsku komunikaciju, koje ojačavaju pripravnost njihove mornarice na opasnosti iznad i ispod površine Južnog kineskog mora. Izvor: Blic/bbc.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA