Najnovije

AMBASADOR SAD U PRIŠTINI: Potpišite sporazum o demarkaciji iz 2015. i okončajte to pitanje!

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi ponovo je pozvao je poslanike kosovskog parlamenta da ove sedmice izglasaju Sporazum o demarkaciju, koji je potpisan 26. avgusta 2015. u Beču, i, kako je naveo, okončaju to pitanje.

Greg Delavi, ambasador SAD (Foto: Jutjub)

Delavi smatra da je ratifikacija tog sporazuma bliža nego ikad.
"Mnogo napornog usaglašavanja političkih subjekata dovelo je do toga da Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom bude bliži nego ikada ratifikaciji. Poslanici, vreme je da ga prevedete preko cilja ove nedelje", naveo je Delavi na svom tviter nalogu.
Kosovski parlament je tri puta do sada odlagao ratifikaciju zbog nedostatka dvotrećinske većine, a prištinski mediji nagađaju da bi vanredna sednica Skupštine na kojoj bi se onovo našlo ovo pitanje mogla biti održana ove sedmice - u sredu, četvrtak ili petak.
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je da će sednica o demarkaciji biti održana vrlo brzo, ali nije naveo datum, javila je RTK 2 pozivajući se na Lajmi.net.
"Imaćemo vrlo brzo sednicu za demarkaciju i ovo pitanje će se završiti verovatno ovih dana, ali možda će to biti i naredne sedmice", rekao je Veselji.
On smatra da ne bi trebalo ponoviti greške od prošle nedelje.
"Mi ne bi trebalo da pravimo greške poput onih od prošle nedelje. Verujem da ćemo imati podršku svih zajednica, uključujući Srpsku listu i da ćemo zajedno ratifikovati demarkaciju", rekao je Veselji.
Inače, Sporazum o demarkaciji je uslov da Priština dobije viznu liberalizaciju.
Srpska lista, koja učestvuje u privremenim kosovskim institucijama, ranije je saopštila da neće podržati Sporazum o demarkaciji, a istog stava je i opozicioni pokret Samoopredeljenje.
Kosovska skupština ima 120 poslanika, a za ratifikaciju Sporazuma potrebna je dvotrećinska većina. Opozicija, naime, smatra da je Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom potpisan na štetu kosovske teritorije.
Pročitajte OVDE ko kaže da ako Srpska lista da glas za demarkaciju, tako krši Ustav Srbije?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Greg Delavi - ambasador SAD u Prištini o formiranju vojske Kosova.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA