Najnovije

TRAJKOVIĆ: Ako Srpska lista da glas za demarkaciju, krši Ustav Srbije! (VIDEO)

Eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom značila bi kršenje Ustava Srbije. Ako je Srpska lista državni projekat Srbije, onda mora da da se ponaša na način da čuva Ustav Srbije.

Momčilo Trajković (Foto: Jutjub)

Dakle, to nije granica između Kosova i Crne Gore, već je to granica između Srbije i Crne Gore. Davanje podrške za Sporazum o demarkaciji značilo bi protivustavno delovanje Srpske liste - ocenio je Momčilo Trajković, član predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF).  
Gostujući u emisiji "Slobodno srpski" on je kazao da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da odustane od trenutne politike koju vodi prema Kosovu i istakao da su predstavnici SNF-a to i zatražili od Vučića na sastanku pre mesec dana.
- Tražimo da prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer danas Srbija nije u poziciji da može da rešava problem konačnog statusa Kosova, a da to bude u korist naših nacionalnih državnih interesa. Naš zadatak je bio da mu saopštimo da postoje Srbi i da većina misli onako kako mi govorimo, koji se ne slažu sa politikom koja treba konačno danas da reši Kosovo, jer to u stvari vodi ka nezavisnosti Kosova - zaključio je Trajković.

Nerealne ideje 

Komentarišuće sve češće pisanje medija o navodnoj podeli Kosova Momčilo Trajković smatra da to nije realno. 
- Mislim da se više ovde govori o razmeni teritorija, dakle severno Kosova za jug Srbije - Preševo, Bujanovac i Medveđu. Srbija bez tog koridora 10 je prosto nefunkcionalna, kao "čovek bez noge". Mislim da bi to bila prava katastrofa da se za sever Kosova da jug Srbije, a suština za šta se Srbi, kad je Kosovo i Metohija u pitanju bore, jeste ono što je ispod Ibra, ovde je taj, takozvani, mit kosovski. Ispod Ibra, a ne iznad Ibra - zaključuje Trajković.  
Na pitanje zašto se predsedniku Srbije žuri da reši pitanje Kosova, Trajković smatra da je verovatno reč o ranije preuzetim obavezama prema Zapadu. 
- Ima obavezu prema onima koji ga podržavaju, od centara moći, pre svega mislim na Ameriku, na Brisel i ta nervoza se oseća u poslednje vreme, od njegovog boravka u Nemačkoj. Dakle, u tom grmu leži zec i tu je sada problem – na koji način da on ili nastavi da to radi što je počeo da radi ili da se okrene. Sigurno oni koji mu daju podršku traže ispunjenje nekakvih zahteva, a to je pre svega, rešavanje Kosova, jer ne verujem da Merkelova može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna nezavisnu državu Kosovo, jer je i Nemačka priznala Kosovo - zaključuje Trajković
On smatra da će predlog Aleksandra Vučića o Kosovu koji je najavio krajem marta ili početkom aprila biti referendum. 

Konačno za jednim stolom

Trajković je najavio da će Srpski  nacionalni forum u sredu organizovati još jedan okrugli sto "Kosovo i Metohija: Promena politike ili.." kome će po prvi put prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srpske liste. Kako je je istakao da cilj SNF-a nije da "ruši predsednika Srbije niti bilo koga": 
 - Marko Đurić do sada nije hteo da razgovara, evo sada dolazi i imaćemo prilike da razmenimo mišljenje. Želimo da budemo politički partneri, mi Srbi sa KiM, to je naša sudbina, ne možemo sada da rušimo jednog predsednika, pa da dovedemo drugog, pa da njega molimo, pa da ponovo rušimo. Mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na današnju vlast da rešava naš problem. Ukoliko ga ne rešava, sami će se okliznuti. Na Kosovu će se svako ko se pravilno ne bavi Kosovom sam okliznuti. Na kraju krajeva od cara Lazara do današnjeg dana svi su se okliznuli, samo je pitanje kako ćeš pasti. 
- Ne verujem da bi smeo bilo ko u Srbiji da sam, pa makar to bio i predsednik Republike Srbije saopšti stav i kaže – ovo je rešenje, očigledno da će to ići ka referendumu. Referendum je nešto što je u ovom trenutku poželjno, ali moraju da se stvore uslovi, jer referendumi mogu biti ovakvi ili onakvi. Od toga kakva će biti pitanja, do toga ko organizuje referendum, ima li dovoljno demokratičnosti, šta su to birački spiskovi i mnogo toga kako bi mogli da garantuju da bi referendum bio demokratski i iz njega dobili pravu odluku - kazao je on. 
Pročitajte OVDE zašto je cilj Srbije da Kosovo prizna manje od sto zemalja?
Izvor: Vesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Trajković: Samo suluda ideja može biti iza ubistva Ivanovića.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA