Najnovije

SRBIJA I HRVATSKA SE DOGOVORILE: Evo šta je sve planirano u rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb.

Pruga Beograd-Šid (Foto: Jutjub)

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu ministarke za evropske integracije Srbije Jandranke Joksimović.
Pruga je duga 412 kilometara i rekonstrukcijom će putovanje vozom na toj relaciji biti smanjeno sa sadašnjih sedam i po sati na nešto više od tri sata.
Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje Memoranduma. To je prvi rezultat posete predsednika Srbije Vučića Hrvatskoj.
Memorandum predviđa saradnju na modernizaciji železničke infrastrukture, olakšavanje postupaka na železničkim graničnim prelazima između dve države, kao i zajednički nastup prema EU fondovima i drugim međunarodnim institucijama u vezi sa modernizacijom pruge Beograd-Zagreb, na Koridoru 10.
Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km i prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su dostavljeni Tanjugu, planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci-Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.
Mihajlović izjavila je da je Srbija finansijski stabilna država i da će moći da podnese teret rekonstrukcije i izgradnje železničke pruge Beograd-Zagreb, koji će srpsku stranu koštati 250 miliona evra.
Prema rečima njenog kolege, ministra infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića, hrvatsku stranu će taj projekt koštati milijardu evra, pa Zagreb računa na evropsko sufinansiranje u tom projektu od 85 odsto.
Pročitajte OVDE kakve je to tužbe protiv Hrvatske podnela Evropska komisija?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mihajlović o rekonstrukciji pruge Beograd - Zagreb.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA