Najnovije

VULIN: Ako Priština ne formira ZSO, onda treba srušiti vladu

Ukoliko Priština nije u stanju da primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), onda Srpska lista treba da povuče podršku toj vladi i da sruši je, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Ako nisu u stanju da održe reč, nek idu na izbore, rekao je Vulin za Pink. "Ukoliko vlada u Prištini nije u stanju da sprovede i započne formiranje ZSO, onda treba da se povuče podrška Srpske liste i da se ta vlada sruši. Nek se ide na izbore, ako nisu u stanju da ispune nijednu jedinu reč", rekao je Vulin. Ministar je naglasio da "nema dogovaranja o onome što je već dogovoreno" i da neće biti ponovnih pregovora o ZSO. "Ono što je dogovoreno u Briselu, što čini Briselski sporazum, mora da se sprovede. Ne može se stalno pregovarati o onome što je ispregovarano", poručio je Vulin. Komentarišući izjavu šefa srpske diplomatije da predsednika Srbije Aleksandra Vučića "stalno lažu u međunarodnoj zajednici" i da oni samo hoće priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a ne kompromis, Vulin je rekao da Vučić vodi politiku pomirenja i trudi se da dođe do stabilizacije na ovim prostorima, ali da retko s druge strane ima relevantne sagovornike. "Veoma retko s druge strane ima ljude koji smatraju da je politika stabilnosti i mira dobra i da jedno može da se sprovede tako što Srbija mora da nešto da dobije za nju - poštovanje, ali i odgovarajuće političke odluke koje bar najvećim delom odgovaraju nama", rekao je Vulin. Naglasio je da, ako se potvrdi da Priština prestaje da sprovodi u potpunosti Briselski sporazum, za koji je upravo Priština govorila da mora da bude sproveden, "kao što je govorila EU i čitava međunarodna zajednica", onda Srbija treba da razmisli o svojoj poziciji i narednim koracima.

Kocijančić: ZSO primeniti bez odlaganja

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić poručila je danas da se dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština mora primeniti bez odlaganja i najavila novu rundu tehničkog dijaloga od 19. do 21. marta. "Od početka smo bili jasni prema obema stranama da se Zajednica/Asocijacija srpskih opština mora primeniti bez odlaganja. To se odnosi i na sve ostale dogovore koji nisu u potpunosti primenjeni, kao što je onaj energetici", rekla je Kocijančić za Tanjug. Ona je najavila da će se nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine održati od 19. do 21. marta u Briselu. "Na dnevnom redu biće primena dogovora o Zajednici/Asocijaciji srpskih opština, energetika, most u Kosovskoj Mitrovici, sloboda kretanja i integrisano upravljanje granicama", navela je Kocijančić. Da li Albanci uopšte žele kompromis, pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dačić: Koga vi ovde lažete?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA