Najnovije

NE MARI PUNO ZA ZAKON: Hrvatski ministar pravde odbio izručenje Albanca Morine Srbiji

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio je da da saglasnost za izručenje Ismaila Morine Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Ismail Morina (Foto: Jutjub)

Morina je zbog toga nedavno prebačen u Italiju, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište i tamo se nalazi u pritvoru, a Srbija najavljuje da će i od te države tražiti njegovo izručenje.
Ministarstvo pravde Srbije je obavešteno da hrvatski ministar nije dao saglasnost za izručenje Morine, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu, koje je, inače, informaciju da je Morina u Italiji i da je lišen slobode dobilo od Interpola.
Ministarstvo pravde je najavilo da će tražiti od Italije njegovo izručenje.
Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.
Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom „Velike Albanije“.
Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.
On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po sprskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.
Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.
U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.
– U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan – navodi se u odluci.
Šešelju će sutra biti izrečena drugostepena presuda u Hagu, a šta je tim povodom izjavio lider radikala saznajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Snimak incidenta na meču Srbije i Albanije
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA