Najnovije

OVO SE AMERIKANCIMA I EU NEĆE SVIDETI: Vučić ide kod Putina na inauguraciju!

Predsednik Srbije najverovatnije dobija pozivnicu za inauguraciju ruskog lidera koja će biti održana 7. maja u Moskvi.

Vučić i Putin (Foto: Jutjub)

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin najverovatnije će pozvati na svoju inauguraciju srpskog kolegu Aleksandra Vučića, iako za tu svečanu priliku uglavnom prima državnike iz neposrednog okruženja - saznaju "Novosti".

Velika svečanost u Kremlju povodom stupanja na dužnost neprikosnovenog lidera Rusije zakazana je za 7. maj, a naši dobro obavešteni izvori tvrde da će na ceremoniju biti pozvan i prvi čovek Srbije.

Bez obzira na to što bi ovaj poziv nesumnjivo bio velika čast za našu državu i Vučića lično, svakako bi se iz zapadnih centara moći na to gledalo kroz duple ideološke naočari.

Pojavljivanje Vučića unutar drevne moskovske tvrđave usred rasplamsalog rata sankcijama koji SAD i EU vode protiv Rusa, kao i novog zaoštravanja u Siriji, ne bi ostalo izvan konteksta obnovljene hladnoratovske borbe.

Tačnije, eventualni odlazak srpskog predsednika na svečanost sigurno ne bi prijao zapadnim centrima moći, koji i njega i našu stranu već nedeljama dave nepristojnom ponudom da formalno ili neformalno prizna lažnu državu Kosovo.

Predsednik Vučić poručio je juče da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji:

- Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav.

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od SAD tražimo da kupimo naoružanje.

- Samo vi donesite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kažnjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji... Slušajte, 10 zemalja EU nije povuklo diplomate posle slučaja 'Skripalj'. Ali, da dalje o tome ne govorim - primetio je Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Novosti" da je siguran da će Vučić dobiti poziv od Putina da ode na inauguraciju i da treba da bude u Moskvi tog 7. maja:

- Zapad je takav da ne ceni nikoga ko nema geopolitičku alternativu, pa bi za nas bilo dobro da predsednik bude tog dana na ceremoniji da se Zapad podseti da alternativa za Srbiju postoji. EU i Zapad će uvek markirati takav potez Beograda kao negativnu stvar, kao što je za njih negativno i nabavljanje naoružanja i neke druge posete, ali to nije razlog da se poziv Putina ne ispoštuje.

Ukoliko se Vučić bude našao među gostima u Rusiji, to sigurno neće promaći radaru EU koji "presreće" svaku komunikaciju na relaciji Beograd - Moskva. Podsetimo, u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU u novembru 2016. godine bilo je notirano da su "kontakti na visokom nivou sa Rusijom nastavljeni bilateralnim posetama, kao i da su četiri srpske političke partije, a među njima i SNS, potpisale deklaraciju o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom".

Kada je 2012. Putin preuzimao predsedničku dužnost od Medvedeva, svečanosti je prisustvovalo oko 3.000 gostiju, a reditelj Emir Kusturica stajao je u prvom redu kraj crvenog tepiha kojim je Putin prošao odmah posle polaganja zakletve.

Putin je i u prvom mandatu 2000. na dužnost stupio 7. maja. Na dosadašnje inauguracije, on, kao ni Dmitrij Medvedev, nikada nije pozivao strane državnike.

Marš i topovi

Svečana inauguracija biće u Andrejevskoj dvorani u Kremlju. Vojnici predsedničkog puka u nju će uneti simbole predsedničke vlasti: zastavu, predsednički znak, a zatim sledi svečani marš i ulazak novoizabranog šefa države. NJega će dočekati predsednik Ustavnog suda Valerij Zorin i predsednici Dume i Saveta federacija - dva doma ruskog parlamenta - Vjačeslav Volodin i Valentina Matvijenko.

Zakletva koju čita predsednik dok desnom rukom drži Ustav, a levom predsednički znak, ima samo 33 reči. Ceremonija se završava kratkim govorom, a zatim će topovske salve označiti da je u Kremlju počeo šestogodišnji predsednički mandat. Pročitajte OVDE o novoj odluci SAD da pošalje još jedan razarač u Sredozemno more. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Evo kako je izgledala prošla inauguracija Vladimira Putina
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA