Najnovije

POČELO ISPITIVANJE TERENA: Posle propasti “Južnog toka” gradiće se “Srpski tok”!

Na ponovljenom tenderu za istražne radove na izradi projektne dokumentacije za izradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad ugovor je dobila grupa ponuđača na čelu sa firmom Geoput iz Beograda. Radi se o pripremnim radovima na delu takozvanog “Srpskog toka” koji iz Bugarske uvodi gas u Srbiju preko Dimitrovgrada.

Gasovod (Foto: Pixabay.com)

Geoput je, za posao koji je dobio, kako piše u ugovoru, ponudio 203 miliona dinara, što je za 47 miliona manje od procenjene vrednosti tendera. Istovremeno, ovaj iznos je manji i od prvobitne, poništene nabavke, kada je firma koja je pobedila na njoj ponudila 235 miliona.
Na prvoj javnoj nabavci iz 2017. godine posao je dobio Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” sa podizvođačima. Međutim, firma Geoput se žalila i Republička komisija je poništila tender, a upravo je ova firma pobedila na novom tenderu.
Oni će u narednom periodu, kako je navedeno u ugovoru, obaviti geodetska snimanja terena južne Srbije, proveru ekoloških uslova i druge radove.
Takozvani “Srpski tok” je alternativa snabdevanjem gasom Srbije posle propasti projekta “Južni tok”. Premijerka Srbije Ana Brnabić u januaru ove godine je najavila izgradnju ovog gasovoda koji bi trebalo da bude dug 109 km i i koji će imati kapacitet od 1,8 milijardi kubika gasa.
Ovaj gasovod je nastavak gasovoda kojim se Turska snabdeva gasom iz Rusije.
Preduzeće Južni tok Srbija je u februaru ove godine promenilo naziv u Gastrans, dok su direktori ove srpsko-rusko firme ostali isti, Dušan Bajatović sa srpske i Aleksander Siromjatin sa ruske strane.
Pročitajte OVDE šta mora da poskupi da bi bili u skladu sa EU?
Izvor: Južne vesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

"Južni tok": Aranžman bez ikakve garancije.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA