Najnovije

POVODOM NAPADA AMERIKE I NJENIH SAVEZNIKA NA SIRIJU OGLASIO SE I VUČIĆ: Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji rekao da to za "nas predstavlja bolno podsećanje na period kroz koji smo prošli".

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- Mi smo mala zemlja, ne treba da se mešamo - rekao je Vučić za RTS.
- Politika vojne neutralnosti je jedina politika koju možemo da vodimo jer biti na strani jačeg, ne mora da znači da smo na strani morala i pravde - rekao je Vučić za RTS.
Predsednik je rekao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumemo svoje mesto u svetu.
- Mi smo brojčano mala zemlja, moramo sa svima da razgovaramo i da imamo partnerski i prijateljski odnos - rekao je Vučić.
Predsednik je istakao i da udari koji su sinoć sprovedeni pokazuju i da živimo u svetu koji je prožet strahovitim sukobima.
Vučić kaže da se zbog vojnih i političkih interesa začas mogu stvoriti krizna žarišta.
- Interesi i razorna moć svih strana su užasno veliki. Naše je da izvučemo pouke i zemlju pozicioniramo na dobar način i da obezbedimo sigurnost za naše građane. Moramo da budemo tihi i radimo na ekonomskom napretku - kaže predsednik Srbije.
On dodaje da sve što se danas dešava pokazuje koliko je važno da razumemo da mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato i da ih danas imate, sutra ne.
- Imamo u poslenjih 25 godina najveći trend rasta, ali ne možemo da se vratimo na 1989. godinu, što pokazuje koliko smo godina unazad vraćeni. Važno je pokazati oprez, smirenost i odgovornost i čini mi se da ljudi danas mnogo bolje razumeju moje reči od juče - mir i stabilnost po svaku cenu - poručuje predsednik.
Ističe da je prema rečima Bojka Borisova, Kina mudrom politikom prigrlila Kim DŽong Una i izbegla opasnost.
- Kinezi su uspeli u tome, jer se ponašaju mudro i pametno. Nemačka takođe vodi mudru politku, ali za nas je važno da smo svi razumeli kako razarajuće posledice mogu biti bilo kakvog sukoba. Važno je da insistiramo na tome i da nam najbolje reči budu Simens, fabrike, nove investicije, da se radujemo boljem životu i da razumemo da ne može da bude sve po našem - kaže Vučić za RTS.
Zahvaljuje Srbima na Kosmetu što nije došlo do sukoba 26. marta.
- Jedan metak da je opalio ko zna šta bi danas bilo. Zahvaljujem Srbima što do toga nije došlo ali to pokazuje koliko je sve krhko i zadovoljan sam što smo uspeli brzo da razgovaramo sa francuskim ministrom spoljnih poslova i sa Angelom Merkel koja je stvari na Balkanu razumela i čisto definisala - dodaje Vučić.
Kaže da je važno da se nastavi sa novim projektima, sa izgradnjom stanova za vojsku, policiju.
- Moramo da budemo tihi i radimo na ekonomskom napretku ali da jačamo naše bezbednosne snage i da budemo spremni sebe da zaštitimo. Moramo svojom pametnom politikom ići u ekonomski boljitak - zaključuje Vučić.
Koja je prva reakcija Vladimira Putina na napad na Siriju Amerike i njenih saveznika pogledajte OVDE.
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte intervju koji je Bašar el Asad dao za srpske medije Miroslavu Lazanskom
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA