Najnovije

IZNENAĐENI? Milo Đukanović ponovo predsednik Crne Gore!

Vladajuća Demokratska partija socijalista proglasila je večeras da je lider te stranke Milo Đukanović, novi predsednik Crne Gore.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Kako je novinarima u izbornom štabu Đukanovića rekao poslanik DPS Miloš Nikolić, njihov kandidat je pobednik u prvom krugu i drugog kruga neće biti.  Prema prvim preleminarnim podacima, Đukanović je osvojio 54,1 odsto, a njegov ključni protivkandidat, kojeg je podržala većina opozicionih stranaka, Mladen Bojanić je osvojio 33,3 odsto glasova. Ovi podaci su zanovani na više od 80 odsto prebrojanih glasova.   Đukanović je, nakon glasanja, rekao da očekuje da će Crna Gora danas obaviti još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna volja građana. Uveren da neće biti drugog kruga, a da će, ako ga i bude, pobediti.  Bojanić je, s druge strane, novinarima nakon glasanja rekao da, ukoliko bude drugog očekuje podršku svih opozicionih partija. Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora je danas birala predsednika. Pravo glasa, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iskoristilo je 64 odsto upisanih birača.
Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata: Marko Milačić, Mladen Bojanić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković, Dobrilo Dedeić, Draginja Vuksanović i Milo Đukanović.
Prema preliminarnim podacima CEMI-ja, na 87 odsto obrađenih podataka, kandidat DPS-a Milo Đukanović ima 53,9 odsto podrške građana, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 33,5 odsto.
Kandidatkinja SDP-a, Draginja Vuksanović, ima podršku od osam odsto.
Kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić ima podršku 2,9 odsto, a kandidat Stranke pravde i pomirenja, Hazbija Kalač 0,8 odsto birača. 
Za predsednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu izbora bude imao 50 odsto plus jedan važeći glas.
Ukoliko nijedan od njih ne osvoji više od polovine važećih glasova, dve nedelje kasnije održaće se drugi krug izbora. Tada se bira između dvoje najbolje plasiranih kandidata iz prvog kruga.
Predsednik DRI, Mersudin Dautović je ocenio da su izbori prošli u mirnoj atmosferi, da su građani pokazali zrelost i odgovornost.
Dautović je rekao da DRI gotovo da nije imala posla tokom čitavog dana, te da je dobijen samo jedan prigovor od Mladena Bojanića. Tim povodom DRI je održao vanrednu sednicu i zaključio da je prigovor preuranjen, odnosno da je prethodno trebalo da bude podnet opštinskim izbornim komisijama, rekao je Dautović. 
Milo Đukanović je, nakon glasanja, izjavio da očekuje pobedu u prvom krugu da će Crna Gora danas obaviti još jedan demokratski izborni proces, koji će nedvosmisleno pokazati ono što je slobodna volja građana.  
Uveren je da neće biti drugog kruga, a da će, ako ga i bude, pobediti. 
Mladen Bojanić je, s druge strane, rekao da, ukoliko bude drugog kruga očekuje podršku svih opozicionih partija.  
Predsednik Crne Gore bira se na pet godina. 
Milo Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.
Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.
Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan. 

Vujanović nasledniku poželeo da uvede zemlju u EU

Odlazeći crnogorski predsednik Filip Vujanović, poželeo je svom nasledniku da u predsedničkom mandatu Crna Gora uđe u EU.
On je kazao, da je posebno zadovoljan što je danas glasao poslednji put u svojstvu predsednika Crne Gore.
"Želim da iskažem zadovoljstvo da je u mom mandatu Crna Gora obnovila državnost i ušla u NATO i predstavljala partnera EU. Želim mom nasledniku da Crna Gora u njegovom mandatu uđe u EU i da ostvari sve ono što je obećavao i što je projekcija njegovog državnog delovanja", kazao je Vujanović nakon glasanja.
Pročitajte OVDE da li Crnu Goru očekuju promene?
Izvor: RTCG/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Debata: Predsednički izbori u Crnoj Gori 2018.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA