Najnovije

MOSKVA ZADAJE UDARAC PRIŠTINI: Ovde nema mesta za nepriznate države!

Akcija Beograda da se obori zahtev tzv. države Kosovo za prijem u Interpol. Moskva u Lionu lobira za naše interese. Veliki test na jesen.

Kosovo je Srbija (Ilustracija: Pravda)

U susret Generalnoj skupštini Interpola, koja će se u novembru održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbija je već započela diplomatske aktivnosti kako bi sprečila prijem Kosova u tu organizaciju. Moskva je i sada glavni partner Beograda, i ona će u Lionu, u sedištu ove organizacije, lobirati za to da se molba tzv. države Kosovo ne nađe na konačnom dnevnom redu Skupštine koji će se utvrđivati na jesen. Iz Prištine je, podsetimo, prošlog meseca već saopšteno da imaju potvrdu da je njihov zahtev uvršten u nacrt dnevnog reda 87. GS Interpola, koja će zasedati od 18. do 21. novembra. U sedištu Interpola boravila je nedavno i delegacija Srbije predvođena Vladimirom Rebićem, direktorom policije, koji je poručio da će naša zemlja razgovarati sa svim članicama ove organizacije kako bi ih ubedila da eventualno pristupanje tzv. države Kosovo Interpolu ne bi bilo ni u interesu Srbije, ni samog Interpola. Za pripremu dnevnog reda Generalne skupštine svetske policijske organizacije zadužen je Izvršni komitet, a njemu trenutno predsedava Meng Hongvej iz Kine. Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije. Prošle jeseni prištinske vlasti su odustale od zahteva, priznajući da nemaju dovoljnu podršku da bi se izglasala pozitivna odluka. Za prijem nove članice neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kada su primljeni Palestina i Solomonska Ostrva, Interpol ima 192 članice. Na zasedanju GS 2017. doneta je i rezolucija o jasnim smernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo u toj organizaciji, pa zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve “neophodne uslove državnosti”. Palestina je tako primljena u članstvo, ali, za razliku od Kosova, ona u UN ima status države posmatrača. S obzirom na to da se prošlogodišnja generalna skupština Interpola održavala u Kini, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, vlasti u Pekingu nisu poslale vize kosovskim predstavnicima koji su želeli da učestvuju na Skupštini.

Opasnost za Srbe!

Eventualni prijem Kosova u Interpol podrazumevao bi opasnost da se protiv velikog broja srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama 1998. i 1999. podižu Interpolove poternice i da se Srbiji izručuju nalozi da se ti ljudi hapse - ukazao je prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Kako je napad na Siriju započet još 1999. godine, pogledajte OVDE. Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Zapad stvara mafijašku državu Kosovo
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA