Najnovije

TRAMP U SIRIJI IZVEO CIRKUSKU PREDSTAVU: Šef Bele kuće nije smeo da dozvoli da uđe u otvoreni rat sa Moskvom!

Američki predsednik Donald Tramp u savezu sa Britancima i Francuzima, napadom na Siriju izveo je predstavu za ceo svet, smatraju analitičari. Oni kažu da je Tramp zbog svojih ishitrenih izjava i pretnji Rusiji morao da izvede napad na Siriju kako bi se opravdao pred svojim građanima i ostatkom planete.

Tramp (Foto: Sinhua)

Međutim, njegova vojska zapravo nije smela da gađa ništa od vitalnog značaja u arapskoj republici jer bi u suprotnom usledio žestok odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ciljevi napušteni objekti

Prema navodima stručnjaka, Tramp je zbog prošlonedeljnih tvitova da se Rusija spremi za američke rakete bio prinuđen da krene na Siriju.
- Na taj način je među svojim biračima stvorio sliku predsednika koji postavlja "crvene linije" i reaguje kad one budu pređene. Takođe, u svetu je stvorio sliku američkog lidera koji ispunjava svoja obećanja, ma kako brutalna ona bila - kažu analitičari.
Oni, međutim, dodaju da je situacija zapravo potpuno drugačija.
- Avioni trojnog pakta nisu smeli ni da se približe Siriji. Rakete su ispaljivali daleko od Mediterana, gde su bili van opasnosti. Takođe, većina krstarećih raketa sa mora nije ispaljena sa Sredozemlja, već iz Persijskog zaliva i Crvenog mora. Trampovi brodovi nisu smeli da uđu u Mediteran. Tamo se nalazila samo jedna njegova podmornica - podsećaju stručnjaci.
Kad je reč o metama, zapadni projektili nisu uspeli da nanesu veću štetu Siriji, niti režimu predsednika Bašara el Asada.
- Ciljevi su bili pažljivo odabrani. Amerika, Britanija i Francuska nisu smele da se usude da gađaju ruske vojne baze, niti mesta na kojima su razmešteni ruski vojnici, kao ni sirijske objekte od velikog značaja za zemlju. Tri pogođena mesta, na kojima se navodno proizvodilo hemijsko oružje, jesu zapravo prazni vojni i istraživački objekti kod Homsa i Damaska. Sirijska vojska napustila je kasarne tri dana pre napada, a istraživački centar kod Damaska nije radio praktično od početka rata. U okolini nije bilo civila niti vojske, tako da je šteta načinjena samo na tri zgrade - objašnjavaju analitičari.
Prema njihovim rečima, da se Tramp usudio da gađa bilo šta značajno u Siriji, Putin bi žestoko odgovorio, a to bi ceo svet uvuklo u rat.
- Rusija nije pretila u prazno. Upozoravala je SAD da se ne usuđuju da napadnu Siriju. Da je pogođen bar jedan ruski punkt, da je stradao bar jedan ruski vojnik, Putin bi krenuo u otvoren rat. Srećom, napad koji je izveden bio je takav da je sirijska vojska starim naoružanjem uspela sama da ga odbije - kažu vojni analitičari.

Opstrukcija istrage

S njima je saglasan i Ričard Blek, senator iz Virdžinije. On kaže da zapadne zemlje uopšte nisu bile ubeđene da Asad koristi hemijsko oružje, te nisu želele da učestvuju u intervenciji.
- Damask nije imao motiv da izvede hemijski napad jer je Asad već dobio rat. S druge strane, jasno je da SAD nisu želele da istražitelji Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) posete mesto na kojem se taj napad navodno dogodio. Ovo raketiranje Sirije dogodilo se kako nikad ne bismo otkrili da je Asad nevin. Dogodio se samo dan pre nego što su inspektori OPCW došli u Siriju - naveo je Blek.
I on smatra da je Tramp svojim tvitovima, u kojima je pretio Putinu i Rusiji da će zasuti raketama Siriju, sam sebe saterao u ćošak.
- Bio je prinuđen da uradi nešto. Srećom, ovo je bila najbolja opcija, u kojoj nije bilo mrtvih i nije naneta velika šteta Siriji - zaključio je Blek.

Donald Tramp: Zadatak je uspešno izvršen

Donald Tramp smatra da je uspešno izveo misiju u Siriji.
- Zadatak uspešno izvršen - napisao je on nakon napada.
On je dodao da je spreman da ponovi napad ukoliko Asad bude ponovo iskoristio hemijsko oružje.
- Ako sirijski režim ponovo bude iskoristio otrovni gas, SAD su spremne i naoružane - naveo je Tramp.

Hejli: Vojska SAD se neće povući iz Sirije

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da SAD neće povući svoje snage iz Sirije dok ne ostvari sve svoje ciljeve.
- Prvi cilj je da osiguramo da se hemijsko oružje ne koristi tako da predstavlja rizik za američke interese. Drugi da porazimo Islamsku državu i treći da se stvori dobra pozicija za posmatranje onoga što Iran radi. Naš cilj je da se američke trupe vrate kući, ali nećemo otići sve dok ne budemo sigurni da smo postigli ove stvari - rekla je Hejli.

Makron odbio da preda dokaze

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je francuski predsednik Emanuel Makron odbio da Vladimiru Putinu pruži obaveštajne podatke koji dokazuju navodnu krivicu Damaska za incident u sirijskom gradu Dumi.
- Makron, koji je javno govorio o nepobitnom dokazu da je Asad upotrebio hemijsko oružje, u subotu je razgovarao telefonom s Putinom. Tokom razgovora, Putin je izrazio sumnju da dokazi uopšte postoje. Jer ako oni postoje, mi bismo bili prvi koji bi sprečili upotrebu hemijskog oružja - naglasio je Lavrov i dodao je Makron odgovorio da su dokazi tajna.

Mejovu žestoko napali zbog Sirije

Britansku premijerku Terezu Mej žestoko su napali opozicija i građani, optuživši je da je nelegalno izvela napade na Siriju. Lider britanske opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin rekao je da je diskutabilan pravni osnov za britanski vazdušni napad.
- Pitao sam ministra spoljnih poslova Borisa DŽonsona, pitao sam premijerku Mej, gde je pravni osnov za ovo? Pravni osnov bi morao da bude ili samoodbrana ili ovlašćenje Saveta bezbednosti UN. Humanitarna intervencija je pravno sporan koncept u ovom trenutku - rekao je Korbin.

Gorbačov: Ovo je priprema za nešto mnogo gore

Poslednji predsednik SSSR Mihail Gorbačov upozorio je da će napad SAD, Francuske i Britanije na Siriju imati mnogo veće posledice nego što se misli. On strahuje da je u pitanju bila samo priprema Zapada za nešto mnogo gore.
- Nikome ne treba napad kakav je izveden i sa ovakvim rezultatima. On je više izgledao kao trening za nešto mnogo ozbiljnije. To je neprihvatljivo i ne vodi ničemu dobrom - smatra Gorbačov.
Rusi proizveli nove epohalne brodove. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obaranje američkih tomahavka, Sirija
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA