Najnovije

POČINJE PAKAO: Francuska ulazi u rat u Siriji?

Francuska vojska trenutno raspoređuje pet vojnih baza u severnoj Siriji na područja koja kontrolišu snage SDF-a (Sirijske demokratske snage) pod vođstvom Vašingtona i SDS (Sirijske demokratske snage), prenela je turska državna novinska agencija Anadolija.

Francuska ulazi u rat u Siriji? (Foto: Andolija)

Prema turskim medijima, stotine pripadnika francuskih specijalnih snaga nalaze se u fabrici cementa Lafarge u blizini brda Mistanur i Harab Isk.
Zapravo, kažu da čak i 30 rukovodilaca rade iz Rake.
U tom području deluju i Prvi ustav pomorskih padobranaca i deseta padobranska jedinica.
Jedinice Kurdske narodne zaštite (IPG) su jezgro SDF-a. Ankara opisuje IPG kao terorističku grupu i kao sirijsku ruku kurdske radničke partije (PKK) u Turskoj.
Turska je nedavno pokrenula obimnu vojnu operaciju protiv IPG-a na severu Sirije i zauzela region Afrin koji je održan u IPG-u.
Sve ovo dolazi samo 24 sata nakon prekida odnosa između Ankare i Pariza, i prijema predsednika Emanuela Makrona u Palati  Elisees s sa političkom i vojnom delegacijom sirijskih Kurda i arapsko-kurdskog saveza.
Prema francuskom  “Le Monde”,  ova odluka francuskog predsedništva “je presudan potez i odlučujuća promena u angažovanju francuske vojske na kurdskom sirskom frontu”.
Reakcija je bila neposredna, a naslovi turskih novina su izrazili bes Ankare sa naslovima kao što su “Skandal francuske države” ili “Francuska šalje vojsku u sirijski rat”.
Nakon Erdoganovog “šamara” Makronu u Parizu objavljeno je da Francuska ne planira vojne operacije u severnoj Siriji van međunarodnih koalicija u borbi protiv Islamske države.
Ovo objašnjenje je napravljeno  nakon sastanka predsednika Makrona i kurdskih predstavnika, prema kojem će Pariz takođe poslati “nove trupe” u severnu Siriju.
“Francuska ne predviđa novu vojnu operaciju na terenu u severnoj Siriji van međunarodne koalicije protiv islamske države”, naglasilo je francusko predsedništvo.
Zaista, turski predsednik, Erdogan, pokrenuo je napad na Francusku, zbog posredovanja između Turske i Sirijskih demokratskih snaga koje mahom čine Kurdi.
“Želeo bih da naglasim da sam bio veoma razočaran francuskim potpuno pogrešnim pristupom ovom pitanju”, rekao je turski predsednik. “O kome govorite o posredovanju između Turske i terorističke organizacije?”, ​upitao je on.
Obraćajući se Emanuelu Makronu, Erdogan je rekao: “Ko vam je dodelio tu dužnost? Ko vam je rekao da se uključite u one stvari koje su veće od tvoje? ”
Međutim, Erdogan je kasno preksinoć izazvao međunarodni skandal poručivši Makronu i francuskoj vojsci: ” Ne dolazite u Siriju, ako se sukobite sa Turskom, nećete odatle izaći.
Čini se da će u sirijskom loncu tek sada proključati prava temperatura, možda i do svetskog rata. Rusija traži da Britanija i Francuska odgovore na pitanja o aferi Skripalj. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: fort-russ.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA