Najnovije

"NAJODANIJI POSLUŠNIK": Brisel zaslužan što se Milo „održava na aparatima“, a Crnogorci "taoci"...

Građani Crne Gore polako postaju taoci neke vrste simbioze između Mila Đukanovića i Evropske unije, a za takvu situaciju snosi veliku odgovornost i zvanična crnogorska opozicija, jer sve opozicione parlamentarne stranke u Crnoj Gori zdušno podržavaju ulazak zemlje u EU, kaže analitičar Boško Vukićević.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini pohvalila je juče u Tivtu spoljnopolitički kurs i aktivnosti Vlade Crne Gore. Ona se u sklopu svoje zapadnobalkanske turneje prvo sastala sa novoizabranim predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, nakon čega se sastala i sa premijerom Duškom Markovićem.
Mogerinijeva je poručila da vidi „ohrabrujući napredak Crne Gore“ prvenstveno u reformi javne administracije i ekonomiji, dok „nekih nedostataka“, kako kaže, ima kada su u pitanju vladavina prava i sloboda medija u Crnoj Gori. Komentarišući nedavni zahtjev grupe crnogorskih nevladinih organizacija da se u slučaju Crne Gore aktivira tzv. „klauzula balansa“, što je stručna javnost protumačila kao poziv za zamrzavanje, odnosno prekid pregovora sa Crnom Gorom zbog izostanka unutrašnjih reformi, Mogerinijeva je je kazala da za tim nema potrebe.
„Ta klauzula se aktivira ukoliko nije zabeležen nikakav napredak, što definitivno nije slučaj sa našim pregovorima sa Crnom Gorom“, poručila je ona.
Da su u Evropskoj uniji zadovoljni sa napretkom Crne Gore potvrđuje i izjava šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, koji je takođe odbacio inicijativu grupe nevladinih organizacija da Brisel pokrene „klauzulu o balansu“, uz objašnjenje da se ona koristi „samo u ekstremnim slučajevima“.
„U Crnoj Gori nema nazadovanja, ima napretka, tako da ovaj alat sigurno neće biti korišćen“, istakao je Orav.
Komentarišući pohvale na račun Podgorice u domenu spoljne politike, kao i veoma malo zamjerki po pitanju unutrašnjih reformi od strane visokih briselskih zvaničnika, analitičar Boško Vukićević naglašava da su izjave Orava i Mogerinijeve „samo nastavak višedecenijskih licemernih politika prema crnogorskim građanima od strane evropskih tehnokrata“, kao i potvrda da je upravo neprekidna podrška Evropske unije jedan od ključnih razloga za tako dug opstanak Mila Đukanovića na vlasti.
„Radi se o ogoljenoj hipokriziji jer evropske institucije u nekim drugim situacijama i na drugim kontinentima oštro i temeljno kritikuju nedemokratska ponašanja tamošnjih režima, dok u slučaju crnogorskih kleptokrata obmanjuju javnost, uz verovatnu (iako upitnu) pretpostavku da njihova alternativa ne bi bila u dovoljnoj meri ’kooperativna‘ u sprovođenju politike prema Rusiji, kao i bankarstva i dužničkog ropstva“, kaže Vukićević.
On smatra da se upravo na osnovu ponašanja Brisela prema zvaničnoj Podgorici može najbolje prepoznati i suštinska priroda Evropske unije.
EU institucije na taj način, smatra Vukićević, demonstriraju i svoju suštinski nedemokratsku prirodu. „Unija se postepeno pretvara u tehnokratski entitet čija je fundamentalna funkcija nametanje dužničkog ropstva državama, ali i građanima koji su postali žrtve privatnih banaka. O takvoj suštinski nedemokratskoj ulozi evropskih tehnokrata govorila je nedavno i italijanska političarka Meloni: „Evropska unija više ne postoji, radi se o bandi zelenaša“, navodi Vukićević.
Sagovornik kaže da je upravo politika EU među zaslužnijim faktorima zbog kojih se crnogorski režim još uvek „održava na aparatima“, istovremeno podsećajući da evropske birokrate redovno šalju određene zahteve Podgorici u pravcu vladavine prava, ali da su to sve politike niskog intenziteta i „neka vrsta šminke za montenegrinskog Frankenštajna koji zapravo predstavlja njihovog najodanijeg poslušnika“.
U tom smislu Vukićević primjećuje da građani Crne Gore polako postaju taoci neke vrste simbioze između Đukanovića i Evropske unije. On skreće pažnju da za takvu situaciju snosi veliku odgovornost i zvanična crnogorska opozicija, jer sve opozicione parlamentarne stranke u Crnoj Gori zdušno podržavaju ulazak zemlje u EU.
„Takva apsurdna situacija u kojoj društvenom scenom dominiraju političari-evrofanatici (iako se dobar deo građanstva protivi ulasku u EU), a koja nije zabeležena ni u zemljama koje su članice EU, može biti samo rezultat sistemske korupcije koja ne obuhvata samo diktatorski režim, već i celokupni politički ambijent u zemlji“, zaključuje Vukićević.
Pročitajte OVDE kako je raskrinkan državni udar u Crnoj Gori.
Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oko magazin: Milo Đukanović, crnogorski dan mrmota.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA