Najnovije

RUSI: Kim je ispunio svoje, na redu je SAD

Sjedinjene Američke Države treba da preduzmu uzvratne mere nakon što je Severna Koreja obustavila nuklearna testiranja, izjavio je danas šef međunarodnog Komiteta Saveta Ruske Federacije, Konstantin Kosačov.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

On je, u poruci koju je objavio na svom nalogu na Fejsbuku, ocenio da odluka Severne Koreje nije dovoljna da se normalizuje situacija na Korejskom poluostrvu, već da su potrebne "operativne, po mogućstvu demonstrativne uzvratne mere" SAD, prenosi Sputnjik.
- Prekid agresivne i rušilačke retorike. Priznanje suverenih prava Severne Koreje na sopstveni razvoj. Prestanak sa pretnjama smene vlasti u toj zemlji kroz spoljno mešanje. Prekid vojnih aktivnosti kod granica Severne Koreje. Pokretanje političkog dijaloga - naveo je ruski senator.
On je izrazio nadu da će međukorejski samit i samit Severna Koreja-SAD "sigurno biti održan".
- Naš dijalog sa severnokorejskim susedima ni u jednom trenutku nije prekinut. To je bila odgovorna, precizna i na kraju krajeva ispravna ruska diplomatija. Pobedila je politika političkog rešavanja krize za koju se stalno zalagala Rusija - zaključio je Kosačov.
Severna Koreja saopštila je nešto ranije da od danas obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi, a da će se, umesto toga, posvetiti privrednom rastu i miru, javila je severnokorejska agencija KCNA.
Kako se navodi, Severna Koreja je odlučila da napravi ovakav potez u cilju održavanja "nacionalnog fokusa" i poboljšanja ekonomije.
Severnokorejski lider Kim DŽong-Un izjavio je da njegova zemlja više ne mora da sprovodi nuklearne probe niti testiranja interkontinentalnih balističkih raketa jer je, kako je rekao, postigla svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, navodi KCNA, prenosi Rojters.
Inače, Kim DŽong-Un sastaće se, kako je najavljeno, s južnokorejskim predsednikom Mun DŽae-inom u pograničnom selu idućeg petka, radi retkog samita s ciljem rešavanja severnokorejske nuklearne krize, dok je odvojen Kimov sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom predviđen za maj ili jun.
Pročitajte OVDE šta je još Kim DŽong Un rekao.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Upoređenje vojne snage SAD i S. Koreje.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA