Najnovije

POGREŠNA EKONOMSKA POLITIKA: Evo koliko država Srbija ulaže u "ulaganja Leonija"!

Nemački proizvođač optičkih vlakana do sada je u Nišu, Malošištu i Prokuplju uložio oko 75 miliona evra, dok ga je država subvencionisala sa 30,7 miliona. Ipak, podrška Leoniju je još veća, jer u ovaj iznos nisu ušli besplatno zemljište koje je dobio i takse kojih je oslobođen ovaj investitor.

Leoni (Foto: Jutjub)

Nemačka kompanija „Leoni“, koja će uskoro postati najveći poslodavac u Srbiji, više od 40 odsto svojih dosadašnjih investicija „pokrila“ je novcem iz budžeta Srbije.

To pokazuju podaci koje su saopštili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i menadžment „Leonija“ prošle srede, prilikom svečanog otvaranja novog proizvodnog pogona u fabrici te kompanije u Nišu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare saopšteno je da je nemački proizvođač optičkih vlakana i kablova do sada u svoje tri fabrike u Srbiji – u Nišu, Malošištu i Prokuplju, investirao oko 75 miliona evra, a da je država za otvaranje novih radnih mesta u tim fabrikama izdvojila oko 30,7 miliona evra. Otvaranje ovog pogona je drugo svečano otvaranje u niškoj fabrici „Leoni“, pošto je prvo bilo u julu prošle godine. Vučić je, osim što je učestvovao u oba svečana otvaranja, položio i kamen temeljac za ovu fabriku, u februaru prošle godine.

Prema dostupnim podacima, saopštavanim na ovim svečanim otvaranjima, Srbija je za svako novo radno mesto u „Leoniju“ u Prokuplju izdvojila 5.000 evra, u Doljevcu – 7.000 evra, dok za Niš zvanični podatak ne postoji. Predstavnici države saopštili su jedino, u julu prošle godine, prilikom otvaranja prvog pogona u Nišu, da je na ime subvencija za zapošljavanje u tom pogonu izdvojeno više od šest miliona evra.

Podrška Srbije „Leoniju“ je, međutim, veća, pošto su subvencije samo jedan njen deo. Zvaničnici su, tako, saopštili da je „država pomogla otvaranje pogona u Nišu otkupom zemljišta za izgradnju“, bez navođenja budžetskog iznosa opredeljenog za ovu namenu. Opština Doljevac je za fabriku „Leonija“ u Malošištu „obezbedila zemljište bez naknade“. Mediji su javili da je opština Prokuplje „Leoniju“ obezbedila građevinske i druge dozvole i „oslobodila ga svih opštinskih taksi i dažbina“, te preuzela obavezu da „sanira hale i zemljište bivšeg FIAZ-a od ostataka azbesta“.

Nemački investitor je, pak, na ovakvu brigu države uzvratio otvaranjem novih fabrika po Srbiji, a u Nišu najavio da će sledeće godine otvoriti i pogon u Kraljevu, čime će „postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih“. Prema podacima „Leonija“, u najnovijem pogonu u Nišu biće zaposleno 1.123 radnika, a do kraja godine i svih 2.200. U fabrici u Prokuplju zaposleno je 2.100, a u Malošištu 2.700 radnika.

Sve što oni proizvedu pri tom završava u inostranstvu. U „Leoniju“ su za naš list kazali da je ukupna vrednost proizvodnje u prošloj godini u sve tri postojeće fabrike iznosila 145 miliona evra, i da je u potpunosti završila u izvozu.

– Kompletna proizvodnja, odnosno svi proizvedeni kablovski setovi, izvoze se u fabrike kupaca, svetskih premium proizvođača automobila u Nemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji – rekli su u ovoj kompaniji, dodajući da je po vrednosti svog izvoza za 2017. godinu, u iznosu od 145 miliona evra, „Leoni“ na listi deset najvećih izvoznika iz Srbije.

Kompanija „Leoni“ je, inače, prvu fabriku u Srbiji otvorila u Prokuplju 2009. godine, drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a treću prošle godine u Nišu. Istraživanja koje je "Ipsos Mori" uradio za potrebe Bi-Bi-Sija kažu da je srpsko društvo najpodeljenije na planeti?! Više o tome pročitajte u tekstu OVDE. Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Vučić na otvaranju fabrike Leoni u Nišu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA