Najnovije

Koga "iritira" Dačićevo lobiranje?

Od kako je šef srpske diplomatije izjavio da će jedna važna članica EU i UN uputiti protest svakoj zemlji koja povuče priznanje Kosova, u medijima se spekuliše da je reč o Francuskoj.

Ivica Dačić u UN (Foto: Jutjub)

Da li bi takve najave mogle da znače da još neke zemlje razmatraju povlačenje priznanja ili je ipak reč o pritisku Unije da se posle deset godina od proglašenja nezavisnosti pitanje Kosova konačno skine sa evropskog dnevnog reda?
 
Od oktobra 2017. priznanje nezavisnosti Kosova povukle su tri članice Ujedinjenih nacija - Gvineja Bisao, Surinam i Burundi. Da li je lobiranje srpskog šefa diplomatije zaista počelo da "iritira" jednu važnu članicu Saveta bezbednosti, kako je to nagovestio sam Dačić? 
 
"Oni neka vode svoju politiku, ali moraju da se odluče - ili su nam prijatelji i partneri, ili će raditi protiv nas", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 26. aprila.
 
U medijima se od tada spekuliše da su "oni" zapravo Francuska, koja je navodno najavila da će uputiti protest svakoj zemlji koja odluči da povuče priznanje.
 
"Ako pretpostavimo da je to istina, da je zaista u pitanju Francuska, tu nema ništa čudno, sve države članice EU koje jesu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, imaju interesa da što više država prizna Kosovo kao nezavisnu državu, kako unutar EU, tako i van EU", kaže Nikola Burazer sa portala Evropski Zapadni Balkan.
 
Unutar Unije, Kosovo nije priznalo pet zemalja - Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar. I pored toga, analitičari vide jasan stav ujedinjene Evrope - Kosovo je problem u sopstvenom dvorištu, koji mora da se reši što pre. To posebno važi za članice koalicije koje od početka stoje iza nezavisnosti, objašnjavaju analitičari. 
 
A da li se taktikom srpske diplomatije jača pregovaračka pozicija Beograda? Dok "Novosti" pišu da su srpski ministri dobili instrukcije da prilikom svakog susreta sa kolegama iz inostranstva pominju Kosovo, analitičari kažu da su velike šanse već propuštene.
Stoga prelazak Burundija ili Surinama u beogradski tim, ne može suštinski da promeni poziciju u pregovorima, koji, tvrde analitičari, pod pritiskom Evropske Unije ulaze u svoju završnu fazu. Pročitajte
OVDE koga sada optužuje američki ambasador. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA