Najnovije

PONOVO HAOS U DEIR EZ ZORU - NAJMANJE 22 ŽRTVE: Vojska Sirije napala Kurde, a Amerika ih brani! (MAPA)

Sirijska arapska armija (SAA) i lokalni plemenski borci pokrenuli su vojnu operaciju protiv tzv. Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod kontrolom SAD-a na istočnoj obali reke Eufrat u Deir Ez-Zoru. Prema izveštaju Sirijske arapske novinske agencije SANA, SAA je oslobodila sela: DŽunaina, DŽijah, Šakra i Hoikat Ma-Eša.

Sirijska vojska u Deir Ez Zoru (Foto: Pravda)

Snage koje podržavaju SAD optužile su SAA da time sprečavaju obračune sa Islamskom državom.
U međuvremenu, Kurdi tvrde da su uspeli da ponovo osvoje selo DŽijah nakon serije američkih vazdušnih napada na SAA. Prema izvorima, 22 žrtve su do sada odneli ovi sukobi.
 
Kurdi tvrde da je napad na njih vodila iranska brigada Bakir, koja je 6. aprila objavila da će se boriti protiv koalicije pod vođstvom SAD-a. S druge strane, sirijski aktivisti rekli su da je ofanziva planirana od strane lokalnih arapskih boraca koji žele da povrate svoja sela zauzeta od strane Kurda.
 
SAA je 7. februara pokrenula sličan napad na istočnu obalu reke Eufrat, kako bi zauzela ključne izvore nafte od Kurda. Međutim, napad je osujećen kada je koalicija pod vođstvom SAD odgovorila teškim bombardovanjem ubivši na desetine sirijskih boraca, uključujući i neke ruske borce koji su radili za privatne kompanije.
Lokalni posmatrači veruju da će se novi napad uskoro završiti, posebno što su SAD i Rusija odlučne da izbegnu bilo kakvu direktnu vojnu konformaciju u Siriji.

Raniji izveštaji o tome da su ruski vojni pregovarači došli do novog sporazuma sa terorističkim pobunjenicima (teroristima koji ne pripadaju Islamskoj državi) sa sedištem u južnom Damasku oko evakuacije, sada su potvrđeni. Više o tome pogledajte
OVDE.
 
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA