Najnovije

Širom Federacije BiH mitinzi podrške zločincu Atifu Dudakoviću

U Bihaću se održava veliki skup podrške Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima, nekadašnjim pripadnicima Petog korpusa, koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti, javljaju bosanski mediji. Slični skupovi održavaju se i u Mostaru, Tuzli i Zenici.

Dudaković (Foto: Pravda)

Učesnici protesta okupili su se na Gradskom trgu u Bihaću, a slični protesti održavaju se u Tuzli, Mostaru i Zenici, navodi sarajevski portal Kliks.

Skup je organizovalo lokalno udruženje ratnih veterana, a okupljeni nose parole podrške Atifu Dudakoviću i ostalim pripadnicima Petog korpusa Armije BiH, koji se sumnjiće za ratne zločine.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva BiH, u petak uhapsili 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, na čelu sa komandantom Atifom Dudakovićem, zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad srpskim stanovništvom, kao i pripadnicima snaga Fikreta Abdića.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je predlog Tužilaštva da im se odredi jednomesečni pritvor i pustio ih na slobodu uz zabranu komuniciranja sa oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju "Sana" na području opština Bosanska Krupa, Bosanski Petovac, Ključ i Sanski Most.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno je da se ova grupa sumnjiči za ratne zločine počinjene tokom 1994. i 1995. godine, odnosno za kaznena dela zločina protiv čovečnosti, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini koji su predmet istrage odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja zapadnokrajiških opština, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika samoproglašene Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, tokom 1994. godine. PogledajteOVDE šta je Miroljub Jeftić, jedan od najboljih poznavaoca Islama, govorio o odnosima Muslimana i Hrišćana i muslimanskoj težnji da osvoje čitav svet. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA