Najnovije

EVROPSKA UNIJA DALA ROK LAŽNOJ DRŽAVI KOSOVO: "Imate četiri meseca za izradu statuta Zajednice srpskih opština!"

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

"Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca", stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.
U saopštenju se navodi da ovaj "dugo očekivani korak" omogućava početak primene dogovora o Zajednici sroskih opština, što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU i uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.
"EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove, kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta", zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.
Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da "Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja".
Ona je dodala da nesporazumi između Beograda i Prištini moraju biti rešeni "u miru i kroz dijalog".
Portparolka EU Maja Kocijančić izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo "vrhunski prioritet" da radi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.
Kako je Haradinaj isprozivao Evropsku uniju saznajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA