Najnovije

SVE SAM JAČA I JAČA: Prvo saopštenje Julije Skripalj nakon buđenja

Julija Skripalj, kćerka dvostrukog ruskog špijuna, koja je zajedno sa ocem bila otrovana nervnim agensom izjavila je danas da se probudila pre više od nedelju dana i da joj je drago što može da izjavi da je svakim danom sve jača i jača.

Julija Sripalj (Foto: Fejsbuk)

U saopštenju koju je u njeno ime izdala britanska policija, Julija je navela da se nada da će javnost poštovati njenu i privatnost njene porodice tokom perioda oporavka, preneo je Rojetrs. Bratanica Sergeja Skripalja, Viktorija, prethodno je, prema snimku koji je emitovala ruska državna televizija, razgovarla sa Julijom, koja joj je rekla da se i ona i njen otac oporavljaju i da se nada da će ona uskoro napustiti bolnicu. Bratanica bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skripalja koji je otrovan u Velikoj Britaniji zajedno sa ćerkom Julijom prošlog meseca, Viktorija Skripalj, izjavila je ranije danas da planira da otputuje u Britaniju i da pokuša da vrati Juliju nazad u Rusiju. Viktorija Skripalj je u sredu rekla za rusku državnu televiziju da je aplicirala za britansku vizu, ali da nije sigurna da li će joj britanske vlasti dozvoliti da vidi sestru Juliju i strica Sergeja, prenosi Rojters. Sergej i Julija Skripalj otrovani su nervnim agensom "novičok" u britanskom gradu Solzberiju 4. marta, a Britanija je za napad optužila Rusiju, koja je oštro odbacila te optužbe, što je dalje vodilo ka masovnim diplomatskim proterivanjima između Zapada i Rusije.

Lavrov: Savet bezbednosti UN treba da temeljno i nepristrasno ispita slučaj Skripalj

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi Savet bezbednosti UN trebalo da temeljno i nepristrasno razmotri slučaj trovanja bivšeg ruskog kontrašpijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solzberiju. "Više faktora je potvrdilo da je ova priča neubedljiva", rekao je Lavrov novinarima, a kao primer je naveo da "zemlje koje su juče morale da glasaju protiv ruskog predloga za novu zajedničku istragu o trovanju Skripalja, u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, pod uticajem SAD i Britanije, ni izbliza nisu sve dobile dovoljno instrukcija o tome šta treba da kažu", prenosi Tas s. Neke od tih zemalja, dodao je Lavrov, "koje su podržale zapadni stav i blokirale ruski predlog , u svojim govorima su prilično emotivno pozvale Rusiju da se pridruži istrazi koju vodi Britanija". "Upravo to predlažemo Britaniji, ali ona kategorički odbija da sarađuje", rekao je ruski ministar spoljnih poslova. Rusija je juče pozvala na otvoreni sastanak SB UN o slučaju Skripalj za danas u 15:00 sati po njujorškom vremenu Lavrov je danas poručio i da je Rusija spremna da prihvati rezultate bilo kakve istrage o slučaju Skripalj pod uslovom da Moskva u toj istrazi ravnopravno učestvuje i da je ta istraga transparentna, a ne tajna. Takođe je rekao da Moskva očekuje da London, Pariz i OPCW na kraju odgovore na njena pitanja, koja su, kako je istakao, izuzetno profesionalna i konkretna, a jedno od njih je vezano za adekvatnost aktivnosti britanske laboratorije. Prema rečima ruskog ministra, Moskva ničije reči u vezi sa slučajem Skripalj neće uzimati "zdravo za gotovo" i nastaviće da traži dokaze. "Rezultate trenutnih istraga ne možemo da prihvatimo unapred jer ne učestvujemo u njima i jer se vode u tajnosti", zaključio je Lavrov. Rusija juče nije dobila podršku u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) za novu zajedničku istragu o trovanju Skripalja, rekao je diplomatski izvor za Rojters. Za ruski predlog glasalo je šest zemalja, a protiv je bilo 15, dok je 17 zemalja bilo uzdržano. Rusija je iznela predlog o zajedničkoj istrazi pošto je Britanija nije pozvala da učestvuje u istrazi koju vodi OPCW, a čiji će rezultati biti objavljeni sledeće nedelje. Sergej i Julija Skripalj otrovani su nervnim agensom "novičok" u britanskom gradu Solzberiju 4. marta, a Britanija je za napad optužila Rusiju, koja to negira. Vrhunac američke bahatosti prema Rusiji pogledajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne