Najnovije

DANAS JE VELIKI PETAK: Na najtužniji hrišćanski praznik evo šta nikako ne smete da radite (VIDEO)

Pravoslavni vernici danas obeležavaju najtužniji hrišćanski praznik, Veliki petak.

Veliki petak (Foto: Jutjub)

Na današnji dan razapet je gospod Isus Hristos, a kada je video šta vojnici rade sa njim, rekao je čuvenu rečenicu: "Oče, oprosti im ne znaju šta rade".
Na Veliki petak se farbaju uskršnja jaja.
Prvo se farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će se čuvati do sledećeg Uskrsa, a nemojte zaboraviti da prvo jaje od prethodne zakopate u zemlju, kako bi vam cela godina bila plodna, puna sreće i blagostanja.
Crvena boja simboliše Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja. 
Na Veliki petak zabranjeno je da se pije vino, jer ono predstavlja nevino prolivenu krv Isusa Hrista, a na ovaj dan se posti na vodi. Taj dan je crveno slovo pa se stoga ništa ne radi ni od kućnih, ni od poljskih poslova. Žene tog dana ni po koju cenu ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im na rukama izbiti plikovi. Tog dana poštuje se strog post, u kući se ne pali vatra, ne kuva se čak se i hleb ne mesi tog jutra. Međutim, Srbi veruju da je najtužniji dan u hrišćanstvu najbolji za kalemljenje voća jer se "primi sve što se tog dana nakalemi".
Veruje se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava kao i da kuću valja malo pomesti metlom, a onda tu metlu baciti, a sa njom i svo zlo iz kuće i domaćinstva.

Ko celiva plaštanicu, neka zamisli i želju

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto (grob Hristov), ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena. U ove dane crkva zapoveda najstroži post bez ribe i ulja. Na Veliki petak poželjno je ništa ne jesti. Kako da napravite domaća čokoladna jaja pogledajte OVDE.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA