Najnovije

NJEGOŠEVI SRBI! Proglas Šekularaca: Nećemo dozvoliti čerupanje đedovine

U Šekularu je održan skup Matične zajednice Šekularaca na kojem je donijet Proglas za očuvanje šekularske teritorije i imovine, a povodom demarkacije granice između Crne Gore i tzv. Kosova*.

NJegoševa kapela (Foto: Jutjub)

Oni su od državnih organa Crne Gore zatražili da zaustavi dalje “čerupanje” njihove teritorije.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači potpisali su sredinom februara u Podgorici zajedničku izjavu, koja je bila osnov da tzv. kosovski parlament ratifikuje sporazum o granici.

Radi se o aneksu kojim se podrazumijeva korekcija granica, što je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, kazavši da su nakon ratifikacije „moguće tehničke korekcije granice“.

Zabrinuti zbog, kako su naveli, nedavnog premeđavanja “odavno utemeljene granice između Crne Gore i bratske Srbije”, Šekularci su objavili proglas.

– Secesionističko-invaziona vlast kosmetskih Šiptara, nastala pod osvajačkom strategijom zločinačke Amerike i zapadnoevropskog militarističkog nasilja, osim okupirane kosovsko-metohijske oblasti, pruža neutažne pipke prema našoj graničnoj teritoriji, sastavnom dijelu Crne Gore. Zbog mutne i neprecizno definisane političke supremacije između Crne Gore i tzv. nedržave Kosovo, Šekularci oglašavaju javnosti i državnim organima Crne Gore upozoravajući, ustanički proglas, saopštili su iz Matične zajednice Šekularaca na održanom zboru.

U proglasu se ističe da se radi o njihovim vekovnim katuništima, izvorištima, pasištima i šumištima, zavičajnim planinama, pastirske, epske simbolike, te da svoju “istorijsku, i glavama njihovih predaka, omeđenu teritoriju, vekovno definisanu sa Srbijom, smatraju i drže apsolutno svojom teritorijom”.

– Stav aktuelne crnogorske vlasti u vezi sa ovim je kolebljiv, mek, popustljiv, nesiguran i nepouzdan, što je, nažalost, vidljivo iz disperzivnih izjava državne vrhuške, te razložno, nema naše povjerenje, navodi se u proglasu. Šekularci ističu da im država ne garantuje ličnu svojinu i njenu zaštitu. -Naš stav i glas je: Ne damo naše, branićemo svim sredstvima i žestoko svojinu, kako su to sa pravom radili naši preci. Spremni smo na odbrambeno žrtvovanje za svaku stopu zemlje, ističe se u proglasu.

Dodaje se da ih na ovakav potez dodatno opominju njihovi grobovi i “ugrožena sloboda krvavo stečena-tapija njihove tekovine i imovine, kao i Ustavom godine zagarantovana prava”.

– Tražimo od državnih organa da zaustavi dalje „čerupanje“ naše imovine i teritorije, koje u kontinuitetu neprestano traje i dan-danas! Tražimo od državnih organa da se decidno izjasne koje teritorije zahvata demarkaciona linija prema Kosovu i Metohiji, ističe se u proglasu. Pročitajte OVDE šta se dešavalo sa sa srpskim vojnicima u Centralnoafričkoj Republici. Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vaskršnja čestitka, Dobrila Dedeića, kandidata srpske koalicije na predsedničkim izborima u Crnoj Gori
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA