Najnovije

IRAN POSLE TRAMPA: Šta očekuje najjaču silu Bliskog istoka posle odluke Bele kuće

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom navela je svetske medije da se bave pitanjima kao što su njen uticaj na iransku ekonomiju te ko bi u untrašnjim previranjima mogao izvući korist, a ko bi mogao izgubiti te šta to znači za obične ljude.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Glavni gubitnik će biti umereni predsednik države, Hasan Rohani, koji je sada oslabljen i istrošen zbog rizika u koji je upao zbog dosadašnje saradnje s Amerikancima, piše u osvrtu "NJujork Tajmsa"​.

List prenosi i mišljenja analitičara da slabljenje Rohanija znači jačanje njegovih protivnika, piše "Radio Slobodna Evropa".

- Ali dugoročno, prekid nuklearnog sporazuma mogao bi biti loša vest za čitavo iransko rukovodstvo, odnosno mogao bi ubrzati rastuće nezadovoljstvo naroda ekonomijom i nedostatkom sloboda i perspektiva. To bi mogla biti loša vest i za prosečne Irance - ocenjuje "NJujork tajms".

Tvrdolinijaši, koji su već izgubili podršku naroda ali kontrolišu snage bezbednosti, pravosuđe i državnu televiziju, trebalo bi da proglase pobedu jer su uvek tvrdili da Sjedinjenim Državama nikada ne bi bilo moguće verovatio oko dogovora, piše list iz NJujorka.

- Oni će iskoristiti priliku da potkopaju Rohanija i pokušaju da preuzmu vlast. Ali Rohani je došao na vlast nakon osam godina vladavine tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada - zaključuje se.

Odluka u korist tvrdolinijaša

Jedan od efekata Trampove odluke da se okonča nuklearni sporazum može biti pobeda tvrdolinijaša na izborima, smatra londosnki "Gardijan". "Za Irance, saopštenje Trampa o povlačenju SAD iz nuklearnog ugovora i ponovno uvođenje sankcija, uprkos tome što je Iran poštovao uslove sporazuma, duboko je razočaravajuće". Povlačenje SAD stvara, takođe, transatlantsku podelu u trenutku kada je saradnja između Vašingtona i evropskih saveznika kritična, i ostavlja malo prostora Evropkoj uniji za manevrisanje, smatra autor komentara u"Gardijanu".

U odsustvu toga, potpuni kolaps sporazuma će na kraju osnažiti Kinu i Rusiju, piše londonski list, koje će to kapitalizovati ne samo snažnijim vezama sa Iranom, koji neće imati gde da se okrene, već i sa susedima koji su već usmereni prema Istoku. Iran sada ima težak zadatak koji uključuje pokušaje zadržavanja evropske, ruske i kineske solidarnosti, a bez toga Teheran se suočava sa obnovljenom ekonomskom izolacijom, zaključuje "Gardijan".

"U narednim sedmicama, Teheran će nastojati da vrši pritisak na EU da zaštiti sporazum. Ako se to ne realizuje, Iran će postepeno ponovo pokrenuti svoj nuklearni program."

NJujork tajms: Potvrda o promeni režima u Iranu

Promena režima u Iranu je neminovna, smatra autor još jednog komentara u "NJujork Tajmsa", koji dodaje da za predsednika Trampa i dvojicu njegovih saveznika koje najviše poštuje - Izrael i Saudijsku Arabiju - problem kod iranskog nuklearnog sporazuma nije prvenstveno bilo nuklearno oružje.

- Bilo je to da je sporazum legitimisao iransku klerikalnu vladu, otvarajući je prema svetskoj ekonomiji uz pomoć prihoda od nafte kojim je finansirao svoje avanture u Siriji i Iraku i njegovu podršku terorističkim grupama - piše njujorški list i tvrdi da se ovakvom odlukom Tramp bavi visoko rizičnim eksperimentom.

Tramp i njegovi saveznici na Bliskom istoku igraju na to da mogu oslabiti ekonomiju Irana i time "slomiti režim".

- Izlazak iz sporazuma, sa ili bez plana, je u redu Saudijcima. Oni vide sporazum kao opasno skretanje pažnje sa stvarnog problema sa Iranom oko regiona, problem koji će Saudijska Arabija verovatno rešiti samo promenom lidera u Iranu - tvrdi se u tekstu.​

Ekonomski kolaps Irana

Da li je počelo odbrojavanje do kolapsa Islamske Republike Iran i da li se može teokratski režim reformisati i opstati? neka su od pitanja koja postavlja "Fajnenšl Tajms" a koja se tiču ekonomskog efekta američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

- U mojih dvadeset godina izveštavanja o Iranu za "Fajnenšl Tajms", ne mogu se setiti tako visokog nivoa strepnje i razočarenja u poslovnim krugovima, među političarima, umetnicima i običnim ljudima - piše dopisnik lista iz Teherana Nejmeh Bozorgmehr.

Ovo razočaranje nastalo kao posledica niza uspeha, kako domaćih tako i stranih, tokom godina od kada je Iran sa velikim silama u 2015. godini potpisao nuklearni sporazum, što je podstaklo očekivanja Irana za prosperitetnu budućnost, piše novinarka londonskog lista. Ipak, ona ocenjuje kako stvari nisu toliko loše kako izgledaju.

- Nacionalni ponos je i dalje snažan i još uvek je glavni faktor ujedinjena, dok strahovi od izbijanja rata, poput onog u Siriji, čini obične ljude opreznim da bi se mogao dogoditi prevrat. Protesti u različitim delovima zemlje postali su svakodnevni događaji. Oni se pokreću ekonomskim nezadovoljstvom, ali imaju tendenciju da se pretvore u političke demonstracije u kojima se režim i njegovi lideri prozivaju - stoji u tekstu "FT", u kojem se još dodaje da neki Iranci kažu kako su se pribojavali da će Trampova odluka o obnovi sankcija Iranu narušiti njihovu ionako krhku ekonomiju.

Nekoliko granata palo u Siriji, čule se sirene za vazdušnu opasnost. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putinov govor na Danu pobede

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA