Najnovije

"Aoj Liko dok ti ime traje" (VIDEO)

U  šestoj emisiji Razbuđivanje, na Helmkast kanalu gost je bio Nikola Đapić, osnivača i vođu grupe "Plitvice". Grupa "Plitvice" je etno grupa koja je osnovana u leto 2006. godine, sa ciljem da čuva tradiciju i nasleđe dinarskih Srba, odnosno krajiških Srba koji su stolećima naseljavali područije Like, Severne Dalmacije, Bosanske Krajine, Korduna i Banije.

Nikola Đapić (Foto: Jutjub)

Nikola Đapić je rođen 1986. godine u Korenici, iako ima i dalmatinskih korena iz Sinja. U Lici je započeo školovanje, koje je usled ratnih dešavanja prekinuto, a on se našao u avgustovskoj koloni 1995. godine sa 280.000 prognanih krajiških Srba i tako došao u Beograd, gde je nastavio školovanje. Družeći se svojim zemljacima krajem 1990-ih godina u njemu su proključali krajiški geni, tako da je slušajući stihove ličkog ojkana i kordunaške ojkače dobio želju da i sam zapeva takve pesme.

Kao poštovalac narodne tradicije objasnio je zašto je svoju izvornu grupu baš tako nazvao, po nacionalnom parku Plitvice, a ne recimo po planinama Plješevica ili Velebit recimo. Prvu postavku grupe "Plitvice", činili su pored njega: Lazar Ćuk, Rajko Kesić i Branislav Vujanić... zbog porodičnih i poslovnih obaveza grupa je često doživljavala izmenu vokalnog kadra, tako da su kroz grupu "Plitvice", prošli još: Milan Svilar, Nikola Radeka, Saša Lukić, Jovan Tričković, Nikola Žigić, Saša Vukša i dr.
Nikola Đapić je pričao i o životu Srba pre više od jednog vieka, kakav je bio na tom ličkom kršu, što je opisano u knjizi: "Svaki svoju reče", autora: Ilije Drakulića i Nikole Radeke.
 
Grupa Plitvice je do sada imala veliki broj nastupa za proteklih 12 godina (često i humanitarnih), a nastupali su uglavnom po Beogradu, Vojvodini, Bosanskoj Krajini, Dalmaciji, Lici, Kordunu... Sa krajiškom pesmom uvek razgale naše ljude koji se tako vrate put zavičaja makar malo u mislima.Osvajali su i nagrade: u Valjevu na "Zlatnom opanku", u Plandištu "Krajiški biseri"... a zadnjih godina često učestvuju na revijalnom takmičenju u Strmici kod Knina na "Sijelu Tromeđe", jednoj od najvećih i najboljih smotri narodnog stvaralaštva koje decenijama traje.
 
Sa grupom "Plitvice" Nikola Đapić je bio jedan od organizatora ličkog prela u zemunskom naselju Busije novembra 2013. godine, koje je bilo i posećeno i služena je autentična lička hrana: basa, police, kupus, pršut, kobasice i dr.
 
U emisiji Razbuđivanje, Nikola je objasnio neke termine i razlike između: rozgalice, ojkače, ojkana...  zasvirao je ličku tamburicu - dangubicu, dvojnice, a na kraju zapevao svoju čuvenu pjesmu: "Mrki vuk se s' Plješevice čudi". Pored toga, Đapić je najavio nove nastupe koje je planirao sa svojom grupom Plitvice: 15. jula u Beogradu na XII Krajinadi, 21. jula u Strmici na XXIV Sijelu Tromeđe.

Trojanski rat je vođen u Srbiji, a gde se nalazila Troja saznajte OVDE.

Izvor: Pravda/Helm Cast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Mrki vuk se s' Plješevice čudi:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA